fallback

Nikkei скочи с 3,3% след спада на йената

Оптимизмът в Япония зарази и останалите водещи пазари в азиатско-тихоокеанския регион

11:35 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите азиатски фондови пазари приключиха петъчната сесия с ръстове. Под светлините на прожекторите попадна японският бенчмарк Nikkei, който постигна чувствително покачване на фона на спада на йената спрямо основните конкуренти.

Борсовият индекс Nikkei Stock Average се изкачи с 3,3 на сто до 14 466,16 пункта, след като йената отстъпи до 99,33 за един долар по-рано през сесията, съобщава Investing.com. Спадът бе подкрепен от информацията, че Японската централна банка е увеличила паричната маса с 38% през изминалия месец след 36-процентовия ръст през юни. Анкетираните от Investing експерти очакваха увеличение от 43,2 на сто за юли.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се повиши с 1,1% до 5 116,76 пункта. По-рано през деня стана ясно, че бюджетният дефицит на страната за текущата фискална година може би ще достигне 30 млрд. австралийски долара, или двоен ръст спрямо прогнозата отпреди осем седмици за 15 млрд. австралийски долара. Дефицитът за следващата фискална година пък се очаква да бъде 24 млрд. австралийски долара, или два пъти повече от първоначалната оценка за 10,9 млрд.

По-рано през деня от австралийската статистическа служба обявиха, че инфлацията на цените на производител е била само 0,1 на сто през второто тримесечие при 0,3% през първите три месеца. Анализаторите очакваха индикаторът да се покачи с 0,6% за периода април-юни.

Основният китайски индекс Shanghai Composite се покачи минимално с 0,02 на сто до 2 029,42 пункта. В Хонконг Hang Seng добави 0,46% до 22 190,97 пункта, докато южнокорейският Kospi приключи сесията с ръст от 0,14% до 1 923,38 пункта.

Акциите на Sony Corp. се открояваха на борсата в Токио, нараствайки с 0,9 на сто. Производителят на електроника се съвзе след слабото първото тримесечие, отчитайки печалба на годишна база за периода април-юни, подпомогната от доброто представяне на подразделението за мобилни комуникации.

Ценните книжа на Sharp Corp. скочиха с 3,4%, след като японският концерн се завърна неочаквано бързо към печалбата. Процъфтяващият бизнес със соларни модули и правителствената политика за целенасочено отслабване на йената помогна на бившия кандидат за фалит да отчете за първото фискално тримесечие оперативна печалба от около 3,01 млрд. йени (23 млн. евро).

Листнатите на борсата в Сидни банкови институции успяха да възвърнат позиции след пониженията в четвъртък. Акциите на Westpac Banking Corp. се покачиха с 1,65%, докато пазарната капитализация на Australia and New Zealand Banking Group - с 1,8 на сто.

По-добрите от очакваното финансови резултати за приключилото на 30-ти юни тримесечие тласнаха към растеж книжата на листнатите на борсата в Хонконг Cheung Kong и Hutchison Whampoa, които добавиха съответно 1,7% и 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още