fallback

Най-после инфлация в Япония

Индексът на потребителските цени, изключващ волатилните храни, се е повишил през юни за първи път от над година

10:37 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Япония през юни е нараснала с най-високия си годишен темп от ноември 2008 г. - знак, че вероятно централната банка на страната бавно започва да печели борбата с продължилата две десетилетия дефлация, съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени, изключващ волатилните цени на храните, се е повишил с 0,4% на годишна база, след като през май остана без промяна. Това е първият му ръст от 14 месеца, като анализатори очакваха повишение с 0,3%.

Японската централна банка обяви програма за агресивни монетарни стимули през април, целяща да постигне 2% годишна инфлация в рамките на две години. 

Планът на банката да налее 1,4 трлн. долара в икономиката до края на 2014 г. помогна за обезценяването на йената, което покачи и инфлацията. Японската валута е спаднала с 15% спрямо долара от началото на годината.

Според анализаторите обаче са необходими още знаци, че е налице широк спад на цените, за да се изпълни целта за 2% инфлация. Те посочват, че като се изключат цените на храните и енергията, се отчита потребителска дефлация от 0,2% през юни на годишна база.

Повечето икономисти очакват инфлацията да се ускори с възстановяването на икономиката, но не е сигурно, че тя ще достигне 2%. „Валутата трябва да отслабне с още 8-10%, за да се стимулира инфлацията“, посочва икономист.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още