fallback

Оптимистично начало на седмицата за азиатските пазари след скока на йената

Либерализацията на китайския банков сектор ще спомогне за укрепването на финансовата система на страната, смятат експерти

12:43 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето фондови пазари в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязаха ръстове в първия ден на новата седмица. Висока волатилност съпътвастваше търговията в Япония и Китай, като местните показатели промениха посоките си няколко пъти по време на сесията, съобщава Bloomberg.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,47%. В Китай Shanghai Composite скочи с 0,62%, докато австралийският показател S&P/ASX 200 спечели 0,60 на сто благодарение на ръста в минния и финансовия сектор. В Южна Корея пък индексът Kospi скочи с 0,5%.

Укрепването на йената след победата на водената от премиера Шиндзо Абе управляваща коалиция доведе до спад на акциите на японските износители.

Ценните книжа на Nissan Motor Corp. изгубиха 0,8%. При Mitsubishi Heavy Industries Ltd. спадът бе с 3,5 на сто, докато акциите на Renesas Electronics Corp. се смъкнаха с 3,6% вследствие на поскъпването на йената спрямо долара с малко над 0,50%.

В същото време листнатите на борсата в Токио телекомуникационни и застрахователни компании постигнаха ръстове. Акциите на мобилния оператор Softbank Corp. нараснаха с 0,90%. Nippon Telegraph & Telephone Corp. постигна ръст от 1,34%, а един от водещите застрахователи в страната Dai-ichi Life Insurance Co. се изкачи с 0,3 на сто.

Либерализацията на банковия сектор на Китай, според някои икономисти, ще спомогне за укрепването на финансовата система на страната и за намаляването на пречките както пред входящия, така и пред изходящия поток на капитали. Въпреки това някои експерти се опасяват, че този ход няма да окаже значителна подкрепа на икономиката.

Ценните книжа на листнатите на борсата в Шанхай китайски банкови институции China Construction Bank Corp. и Industrial & Commercial Bank of China Ltd. постигнаха съответно спад с 0,23% и ръст с 0,50 на сто.

Пазарната капитализация на компанията за недвижими имоти Poly Real Estate Group Co. от своя страна намаля с 1,96%.

Междувременно в Сидни капитализацията на златодобивната компания Newcrest Mining Ltd. отчете ръст от 7,46%, след като стойността на благородния метал нарасна над 1300 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още