fallback

Фирмите все още не виждат напълно ползите от юана

Използването на китайската валута за плащане по търговските сделки се оказва доста сложно начинание, сочи доклад на HSBC

16:51 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мисията на Китай да превърне юана в значима световна валута засега е обречена на неуспех, тъй като много чуждестранни фирми срещат трудности при използването й. Според доклад на HSBC използването на юана за плащане по търговските сделки между фирмите се оказва доста сложно начинание.

„Мисля, че основната причина, поради която фирмите не използват юана за своите плащания, е, че те не знаят как да използват валутата и какви ползи би им донесла. Юанът не е напълно конвертируема валута. Има много правила и процеси, свързани с обмяната му“, казва пред CNBC Симон Константинидис, директор за световната търговия и вземанията в HSBC в региона на Азия и Тихия океан.

Проучването на HSBC показва, че 52% от компаниите признават, че ще имат трудности, ако юанът се превърне в световна валута. 38% от запитаните споделят, че не виждат какви ще са ползите от това.

Една трета от анкетираните казват, че контрагентите им по сделките въобще не искат да използват юана за разплащания. Друга една трета пък изобщо не са обмисляли такъв вариант.

Използването на юана от чуждестранните фирми на територията на страната обаче набира популярност. Изследването показва, че половината от чуждестранните компании, опериращи в Хонконг и почти една трета от осъществяващите дейност в Китай сега използват китайската валута, за да  извършват плащанията си.

Проучването установява, че 53% от анкетираните китайски фирми възнамеряват да предлагат на своите контрагенти отстъпки до 5% за сделки, уредени в юани. HSBC очаква повече компании да използват китайската валута щом се убедят в удобството й.

Обаче само 25% от анкетираните фирми изразяват готовност да използват юана като средство за плащане през идните 5 години. 59% от тях ще прибягнат до тази стъпка, за да намалят валутния риск, докато останалите ще търсят печалби от разликата в курсовете.

HSBC дава положителна прогноза за развитието на валутата. Банката очаква тя да бъде напълно конвертируема до края на 2017 г., като по този начин стане третата по значимост валута в световната търговия след долара и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още