fallback

Азиатските пазари се оцветиха в зелено след икономическите новини от Китай

Борсите в Япония останаха затворени заради националния празник в страната

12:37 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови пазари отбелязаха ръстове в понеделник. Покачванията дойдоха на фона на информацията, че икономиката на Китай е нараснала в съответствие с очакванията през второто тримесечие въпреки опасенията на инвеститорите за възможно забавяне.

Китайските индекси Shanghai Composite и Shenzhen Composite се изкачиха съответно с 1 на сто и 2,3%, след като данните от Националното статистическо бюро показаха ръст на БВП от 7,5 на сто за приключилото на 30-ти юни тримесечие.

Останалите икономически данни, оповестени в понеделник, също спомогнаха за смекчаването на някои притеснения сред пазарните играчи. Особено внимание бе отдадено на продажбите на дребно през юни, които надминаха очакванията с ръста си от 13,3%, пише MarketWatch.

Въпреки че растежът на китайската икономика остана под отчетения през първите три месеца, покачването съвпадна с очакванията на две отделни изследвания, изготвени от Dow Jones Newswires и Ройтерс.

"Въпреки всичките предположения през уикенда най-новата партида китайски икономически данни до голяма степен e в съответствие с прогнозите на икономистите", отбеляза експертът в CommSec Савант Севантиан.

"Добрата новина е, че продажбите на дребно се покачиха за пети пореден месец. Въпреки че растежът не достигна опияняващите 15%, наблюдавани преди година, той все още осигурява нужната доза оптимизъм", добави още Себастиан.

В Хонконг и Австралия Hang Seng и S&P/ASX 200 се придвижиха минимално с по 0,1% всеки, докато южнокорейският Kospi добави 0,3%. И трите бенчмарка отбелязаха ръстове на фона на данните от Китай, след като прекараха по-голямата част от сесията на червена територия.

Японските пазари останаха затворени през днешния ден, заради честването на национален празник в страната.

Акциите на няколко китайски банки отбелязаха ръстове на борсата в Шанхай. Ценните книжа на China Citic Bank Corp. се изкачиха с 4,3%, докато тези на Bank of Communications Co. приключиха сесията с покачване от 1,8 на сто.

В Хонконг акциите на търговската компания China Resources Enterprise Ltd. поскъпнаха с 3,3%, докато интернет гигантът Tencent Holdings Ltd. отбеляза ръст от 3,7%.

Ръстовете в Азия в понеделник последваха рекордните постижения на щатските борси в петък. Американските акции записаха третата си поредната седмица на печалби, след като инвеститорите претеглиха по-добрите от очакваното приходи на две големи банки срещу предупреждението за по-ниска печалба от United Parcel Service Inc.

Листнатите на борсата в Сидни енергийни производители и банки също постигнаха печалби след оповестяването на статистическите данни от Китай. Най-впечатляващ ръст отбелязаха акциите на Linc Energy Ltd., които скочиха с цели 26 на сто. Покачването бе продиктувано от информацията, че компанията е приключила работата си по изграждането на нов кладенец с дневна ставка на производството в размер на 1 000 барела петролен еквивалент в Сидър Пойнг Фийлд, Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още