fallback

Колеблива азиатска сесия след негативните данни от Китай

Най-силен ръст от 2,2% отбеляза китайския бенчмарк Shanghai Composite

13:48 | 10.07.13 г.

Пазарите в Япония и Южна Корея отстъпиха след волатилна търговия на фона на оповестените по-рано през деня по-слаби от очакваното данни за търговския обмен на Китай.

Японският индекс Nikkei Stock Average приключи деня със спад от 0,4%, докато в Южна Корея Kospi загуби 0,3%. И двата бенчмарка останаха под натиск, след като Китай отчете спад на износа през юни от 3,1% спрямо същия период на 2012 г. Вносът пък се е свил с 0,7 на сто при очаквания за ръст.

"Отчетената през първите четири месеца силна инерция изглежда отслабва бързо, което се отразява на все по-трудната външна среда, както и на голямото поскъпване на местната валута", коментира Aнди Дзи, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Китай е основният търговски партньор и най-големият износител за редица азиатски страни.

В същото време в Австралия S&P/ASX 200 добави 0,4% към стойността си, докато в Хонг Конг Hang Seng завърши сесията с ръст от 1,1%.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite компенсира отчетените по-рано през сесията загуби, за да завърши с повишение от 2,2%. Печалбите дойдоха на фона на очакванията, че китайските власти ще гарантират икономическата стабилност на страната.

"Проблемите с междубанковата ликвидност в Китай през юни най-после приключиха. Пазарните опасения относно перспективите за растеж на страната и стабилността на финансовата система обаче остават. Вярваме, че новото китайското ръководство ще подкрепи растежа, стабилността на финансовия пазар и приемствеността на политиките", отбелязаха в съобщение до клиентите си експертите от Bank of America Merrill Lynch.

Ръстът на пазарите в Хонконг в сряда бе подкрепен от повишението доверие на инвеститорите в китайските банки. Акциите на China Construction Bank Corp. и Bank of China Ltd. поскъпнаха съответно с 1,9 на сто и 2%.

В Шанхай ценните книжа на Poly Real Estate Group Со. скочиха с 5,4%, докато при Citic Securities Co. ръстът бе в рамките на 3,3%.

Данните за търговския оборот на Китай дойдоха на фона на подобряващата се щатска икономика и перспективите за заетост отвъд Океана. Това подпомогна пазарите на Wall Street във вторник, като индексът S&P 500 достигна близо към своя исторически максимум.

Австралийските добивни компании също отчетоха повишения, след като производителят на алуминий Alcoa Inc. не потвърди опасенията за забавяне на търсенето в Китай. Печалбата на щатската компания след елиминиране на еднократните ефекти надхвърли очакванията.

Листнатите на борсата в Сидни BHP Billiton и Rio Tinto отбелязаха покачвания от по 0,7%, докато Alumina Ltd. приключи сесията с ръст от 3,9%.

Пониженията в Япония и Южна Корея дойдоха ден преди ключовата среща на върха на Японската централна банка.

В Токио отстъпления отбелязаха някои технологични компании, в това число Trend Micro Inc. и Toshiba Corp., чиито акции поевтиняха съответно с 1,2% и 1,4 на сто.

Ценните книжа на Aeon Со. от своя страна прибавиха 1,4 на сто, след като търговската компания отчете ръст на печалбата за приключилото на 30 юни тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още