fallback

Китай и Швейцария подписаха споразумение за свободна търговия

Сделката обхваща 99,99% от швейцарския износ за Китай и 96,5% от китайския износ за Швейцария

12:51 | 06.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Представители на Китай и Швейцария подписаха днес в Пекин споразумение за свободна търговия, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа. След двугодишни преговори министърът на търговията на Китай Гао Хучън и началникът на швейцарския федерален департамент по икономическите въпроси Йохан Шнайдер-Аман сложиха подписите си под документа за свободна търговия между двете страни. Така Швейцария се превърна в първата страна от континентална Европа, сключила подобно споразумение с Китай. За Швейцария Китай е третият най-голям търговски партньор след Европейския съюз и САЩ. За Поднебесната империя Швейцария е осми по значение търговски партньор в Европа, сочат официални китайски данни. През миналата година търговският оборот между двете държави достигна 26,31 млрд. долара. Данните за първите 5 месеца на 2013 г. сочат, че спрямо същия период на 2012 г. търговският оборот отчита ръст от 114,2% до 22,89 млрд. долара. На пресконференцията след подписването на документите Гао определи споразумението за свободна търговия като мащабно и взаимоизгодно.

В момента, в който то влезе в сила, митата за 99,7% от китайските стоки ще бъдат понижени в Швейцария, докато това ще се отнася за едва 84,2% от швейцарските стоки в Китай. Сделката обхваща 99,99% от швейцарския износ за Китай и 96,5% от китайския износ за Швейцария, като обхватът на премахнатите мита надхвърля средното съотношение от 90% при споразумения за свободна търговия, посочи Гао.

Очаква се сделката да улесни сътрудничеството в индустриалния сектор между двете страни и да установи нови правила в области като околната среда, пазара на труда, интелектуалната собственост и правителствените доставки, добави той. Според Шнайдер-Аман споразумението ще влее жизненост в двустранните икономически и търговски връзки. Достъпът на швейцарските компании до китайския пазар ще бъде по-добре защитен на базата на настоящото законодателство, добави той.

Двете страни отбелязаха също, че преди споразумението да влезе в сила, ще трябва да бъдат приключени някои вътрешни процедури.

Очаква се след влизане в сила на споразумението да нарасне вносът в Китай на швейцарски часовници, оборудване, лекарства и измервателна техника. Основни пера в китайския износ за Швейцария са телекомуникационното оборудване и слънчевите батерии.а на споразумението да нарасне вносът в Китай на швейцарски часовници, оборудване, лекарства и прецизна техника. Основни пера в китайския износ за Швейцария са телекомуникационното оборудване и слънчевите батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още