fallback

Азиатските индекси се върнаха на зелена територия

Поевтиняха акциите на големите китайски банки на фона на проблемите с ликвидността на междубанковия паричен пазар

13:58 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари в Хонконг и Австралия успяха да възвърнат част от позициите си в четвъртък на фона на по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ и покачването на курса на йената.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се изкачи с 1,6%, а в Австралия S&P/ASX 200 добави 1% към стойността си. И двата индекса претърпяха големи спадове при търговията в сряда след слабите данни за дейността на сектора на услугите в Китай.

Китайският индикатор Shanghai Composite преодоля загубите oт ранната азиатска търговия, за да приключи сесията с ръст от 0,6%. В Южна Корея Kospi е нагоре с 0,8%, докато японският Nikkei Stock Average се смъкна с 0,3 на сто, пише MarketWatch.

Частните работодатели в САЩ са увеличили наемането на нови служители през предходния месец. Първоначалните молби за помощи за безработни от своя страна намаляват за втора поредна седмица, което засилва позитивните очаквания на инвеститорите към щатската икономика.

Заетите в частния сектор в САЩ са нараснали със 188 000, според данните на анализаторите от Automatic Data Processing Inc. Подобрението е чувствително на фона на добавените 134 000 нови работни места през май, които от своя страна бяха коригирани минимално спрямо първоначално обявените 135 000.

"Ситуацията в САЩ изглежда оптимистично, което е добра дългосрочна основа за финансовите пазари, въпреки че растежът остава под очакванията. Най-важното остават печалбите и скоро ще разберем дали оптимизмът към щатската икономика е оправдан", каза Матю Шерууд, експерт в Perpetual.

Ценните книжа на няколко от енергийните производители поскъпнаха, след като цената на петрола продължи да се покачва. Ръстът на стойността на „черното злато“ бе подкрепен от притесненията около политическата нестабилност в Египет, където армията свали от поста му президента Мохамед Морси.

В Хонконг акциите на Cnooc Ltd. поскъпнаха с 2,1%. Листнатата на токийската борса Inpex Corp. добави 0,3%, докато австралийската Woodside Petroleum завърши сесията с повишение от 3 на сто.

Акциите на добивните компании и строителните предприемачи също отбелязаха ръст в Хонконг, възстановявайки част от натрупаните през седмицата загуби. Ценните книжа на China Coal Energy Co. поскъпнаха с 5,4%. При China Shenhua Energy Co. покачването бе с 5,5 на сто, докато China Resources Land Ltd. добави 4,5 на сто.

Понижения бяха отчетени при търговията с ценните книжа на големите китайски банки в Шанхай на фона на проблемите с ликвидността на междубанковия паричен пазар. Акциите на Industrial & Commercial Bank of China Ltd. се смъкнаха с 0,8 на сто, докато при Bank of China Ltd. спадът бе с 0,4%.

В Токио акциите на голяма част от износителите отчетоха отстъпления, породени от покачването на курса на йената. Ценните книжа на Nissan Motor Co. изгубиха 1,4 на сто, докато Canon Inc. отстъпи с 1%.

Междувременно гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че икономиката на страната е на път към стабилно възстановяване с признаци за повишаване на инфлационните очаквания.

По време на тримесечното си заседание с мениджърите на регионалните клонове на банката централният банкер отново потвърди ангажимента на институцията за продължаване на разхлабената монетарна политика, докато бъде достигната целевата инфлация от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още