fallback

Пореден случай на манипулиране на статистиката в Китай

Служителите фалшифицират данните, защото могат да получат повишение, ако представят в добра светлина икономическите индикатори

18:05 | 26.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В Китай е налице поредният случай на манипулиране на статистически данни, предава MarketWatch. Статистиците от окръг Хънлан, провинция Гуандун, в значителна степен надцениха данните за местното промишлено производство до размер, който е необичаен дори за страна, в която статистическите данни много често се изкривяват.

По информация на Националното статистическо бюро от 14 юни служителите от окръга са оценили обема на общото промишленото производство на 71 компании в размер на 8,5 млрд. юана, което е далеч от обичайните 2,2 млрд. юана. Служителите бяха обвинени за фалшифициране на данните без знанието на компаниите.

Според Националното статистическо бюро властите в окръг Хънлан са знаели за фалшифицирането още преди година, но така и не са спрели порочната практика.

Случилото се отново предизвика дискусии относно това колко достоверни са статистическите данни на Китай. Дълго време страната бе критикувана, че представя неточна информация.

Статистическото бюро предложи редица реформи, касаещи методологията и оповестяването, включващи ревизиращи статистически методи за цените на жилищата, създаването на онлайн система, в която големите компании директно да публикуват отчетите си и промяна в методите за събиране на данни относно инвестициите в дълготрайни активи.

Мерките са насочени срещу нарушенията в оповестяването на официалната статистика на страната. Въпреки това все още не са постигнати значителни резултати. Причината е, че статистическите агенции не са независими институции, а административните власти запазиха правото си да променят данните.

Например, държавната статистика разработи система, в която човешката намеса в процеса на събиране на данни от предприятията да бъде сведена до миниум. Но в действителност системата съществува само на хартия. Местните власти често се намесват в процеса на първоначалното подаване на информация, като я подправят или дори фалшифицират цифрите.

Местните служители могат да получат повишение, ако изведените данни за икономиката са много добри, особено що се отнася до данните за брутния вътрешен продукт на страната. Това стимулира служителите да подправят данните и да фалшифицират цифрите.

За да се преборят с манипулирането на данните, статистиците на национално ниво трябва да се съгласят местните статистически бюра да работят независимо едно от друго. Една стъпка, която ще минимизира намесата на държавните власти. Промяна в методите за оценка на БВП пук ще откъсне местните власти от склонността им да манипулират данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още