fallback

Китай планира да съкрати производствения капацитет на индустрията си

Планът на Пекин включва въвеждането на нови екологични стандарти, намаляване на производството, извършването на сливания и придобивания

11:09 | 30.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай обмисля да намали капацитета на индустриалното си производство. Мерките, които страната възнамерява да предприеме обаче могат да бъдат трудно приложими, пише Ройтерс.

Новите правила, които ще засегнат металургията, корабостроенето, производството на алуминий, цимент и стъкло, ще бъдат обявени до няколко седмици. Пекин се опитва да се справи с увеличения капацитет в тези сектори вече повече от десетилетие, но опитите претърпяваха провал заради загрижеността на правителствата относно икономическия растеж и увеличаването на приходите в хазната.

Въпреки сравнително устойчивото търсене във всички тези сектори те вече са достигнали своя производствен капацитет. Неуспехът за овладяване на производството може да окаже допълнителен натиск върху пазарите, които в момента са силно податливи на негативни сигнали.

Световният пазар на суровини е силно зависим от китайското търсене. Опитите да се модернизира индустрията могат да направят дългосрочните прогнози по-уязвими, което от своя страна да се отрази съществено на търсенето. Основни продавачи на желязна руда и въглища за Китай са Rio Tinto, BHP Billiton и Vale.

Новото китайско правителство се опитва да реформира ключови сектори от икономиката. То полага усилия да обуздае кредитния растеж, който предизвика балони при някои активи. Но за да намали капацитета на индустриалното производство, Китай трябва да действа много внимателно, за да не се стигне до излишна загуба на работни места.

Най-вероятно новият план ще спре някои нови проекти и ще се фокусира повече върху процесите на сливания и придобивания на компании. За 2013 г. Китай предвижда съкращаването на производството на стомана с 7,8 млн. тона и на алуминий с 273 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още