fallback

Азиатските пазари завършиха седмицата с отстъпления

Пониженията бяха подкрепени от по-лошите от очакваното производствени данни от Китай

13:13 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повечето азиатски фондови борси отчетоха понижения в петък на фона на намеренията на щатския Федерален резерв за намаляване на размера на изкупуваните държавни и ипотечни облигации, които повлияха негативно и на търговията на Wall Street.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite приключи сесията в петък със спад от 0,5%, докато при хонконгският Hang Seng отстъплението бе с 0,6 на сто. Двата индекса бяха спаднали с повече от 2% по-рано през деня, но възстановиха частично позициите си в края на търговията.

"Високите междубанкови лихви, които китайското правителство вероятно умишлено допусна, не са знак за поява на кредитна криза, а по-скоро за отговорно икономическо управление. Основният проблем с Китай продължава да бъде забавящият се икономически растеж", заяви анализаторът от Rivkin Securities global Тим Радфорд, цитиран от Market Watch.

Японският бенчмарк Nikkei 225 претърпя променлива сесия, която стартира с понижение от повече от 2 на сто в сутрешната търговия. Индикаторът все пак успя да превъзмогне спада и приключи сесията с ръст от 1,7% – покачване, което се оказа най-доброто за седмицата сред азиатските пазари.

Основният австралийски индекс S&P/ASX 200 отбеляза спад от 0,4%, докато в Южна Корея Kospi бе надолу с 1,5 на сто.

Чувствителните спадове в региона дойдоха, след като щатският бенчмарк S&P 500 отчете най-голямото си отстъпление от ноември 2011 г. насам в четвъртък. Спадът бе продиктуван от сигналите от страна на Фед, че щатската централна банка планира да ограничи месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара по-късно тази година.

Отстъплението бе подкрепено и от страховете, свързани с по-лошите от очакваното производствени данни от Китай, както и от резкия скок в лихвите при кредитирането на междубанковия паричен пазар в Шанхай.

"Всички тези фактори подтикват пазарите да се подготвят за деня, в които няма да получават допълнителни стимули, които да ги тласкат към растеж", отбеляза главният икономист с ресор Азия в Crédit Agricole Митул Котеча.

Чувствително движение бе отчетено и при реалните активи. Фючърсите върху златото отстъпиха с повече от 6 на сто, докато цената на търгувания в САЩ петрол WTI се смъкна с близо 3 на сто през вчерашния ден.

Фондовите пазари в Токио отбелязаха ръст, след като американският долар се изкачи до 97,79 йени към края на японската сесия в сравнение с 97,38 йени при търговията в САЩ в четвъртък.

Акциите на пивоварната компания Kirin Holdings Со. поевтиняха с 4,9%. Спад от 0,8 на сто бе отчетен и при Hino Motors Ltd., докато компанията за недвижими имоти Mitsui Fudosan Со. изгуби 2,1 на сто.

В Хонконг ценните книжа на две от водещите банки – Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и China Construction Bank Corp., поскъпнаха съответно с 1,1 на сто и 0,8%.

При търговията в Шанхай акциите на China Merchants Bank Со. отчетоха ръст от 2,1%, докато China Citic Bank Corp. бе нагоре с 0,3%. Чуствителен спад отбеляза China Construction Bank, чийто акции се понижиха с 9,5%, след като стана ясно, че компанията няма да изплаща дивиденти.

На борсата в Сидни ценните книжа на златодобивната компания Newcrest Mining се смъкнаха с 3,7%. Газовата Karoon Gas Australia Ltd. загуби 0,4%, докато урановият производител Paladin Energy Ltd. отстъпи с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още