fallback

Новата седмица започва с мрачни настроения на пазарите

Разочароващи новини от Азия предизвикаха отстъпление от инвестициите в акции

11:12 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия за тази седмица стартира негативно за по-голямата част от индексите в азиатско-тихоокеанския регион. В Япония Nikkei 225 загуби около 3,7% от стойността си. 

Пониженията на капиталовите пазари дойдоха и на фона на серия от негативни икономически данни. Министерството на финансите публикува доклад, който показа че инвестициите на японските компании са намалели с близо 4% на годишна база. Обезкуражаващи данни дойдоха и от Китай днес. Индексът на производствената активност, публикуван от HSBC, падна до ниво от 49,2 пункта през май. Стойности под 50 са индикация свиване на промишления сектор във втората по големина световна икономика.

Официалните правителствени данни обаче се разминаха с картината, която показаха тези на HSBC. Индексът на активността в производството, изчисляван от статистическата служба отчете повишение през май до ниво от 50,8 пункта през май.

Капиталовите пазари в страната също реагираха негативно днес. Макар индексите в Хонконг и Шанхай тази сутрин да бяха сред малкото, които останаха на позитивна територия, в края на деня мечите настроения надделяха. Хонконгският бенчмарк отстъпи с 0,5 на сто, а китайският – с 0,1 на сто.

Негативните настроения в Азия предизвикаха разпродажби и на старта на търговията в Европа. В Германия DAX започна седмицата с отстъпление от 1,1 на сто, с толкова отстъпва и САС 40 във Франция. На Острова и в Италия водещите индекси се понижават с по около 0,7 на сто. През новата седмица предстои поредица от важни събития.

Днес се очакват данните за производството в Европа. Тези за Италия ще бъдат следени внимателно, след като миналата седмица страната отчете рекордна безработица.  Президентът на Европейската централна банка е оптимист, въпреки икономическите предизвикателства. Той очаква постепенно възстановяване до края на годината. Фокусът приковават заседанията на ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък.

На последната среща на ЕЦБ в началото на миналия месец основният лихвен процент в еврозоната бе понижен до 0,5 на сто, като Марио Драги загатна, че ако икономическите индикатори в еврозоната продължат да се влошават, институцията може да прибегне и до отрицателни лихви по банковите депозити. Новини очакваме и отвъд Океана тази седмица. В петък се очаква месечната статистика за трудовия пазар в Съединените щати. Очакванията са нивото на безработица да остане без промяна на ниво от 7,5 на сто. Новосъздадените работни места извън селскостопанския сектор ще бъдат близо 170 000, според предварителните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още