fallback

Nikkei изтри над 3%, поставяйки азиатските борси отново под натиск

Шокът от миналата седмица вероятно ще се прехвърли и в настоящата, но фундаментите на японския пазар не са се променили, отбеляза анализатор

11:02 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Основният японски индекс Nikkei отново пое устремно надолу, отписвайки 3,22% от стойността си до 14 142,65 пункта в днешната сесия, като накара инвеститорите да си задават въпроси дали едно осребряване на печалби е в състояние да възроди съмненията за икономическия растеж и апетита за риск изобщо, съобщи Ройтерс.

В четвъртък индексът изтри 7,3%, регистрирайки най-голямата си еднодневна загуба от природния катаклизъм в страната през март 2011 г., преди в петък да отчете седмична печалба от 0,9%.

„Макар че реакцията на пазара изглеждаше донякъде прекалено силна, трябва да се отбележи, че разликата между растежа и представянето на фондовия пазар се разшири през последните седмици, предполагайки, че фондовите пазари са предразположени към корекция“, пише Митул Котеча, ръководител на отдела за пазарни проучвания във френската банка Credit Agricole, в бележка до клиенти.

Резкият спад на фондовите и валутните пазари през миналата седмица бе предизвикан от съмненията докога японските политици ще покровителстват обезценяването на йената, дали Федералният резерв на САЩ скоро ще свие програмите си за монетарно стимулиране, както и от слабите данни за китайското производство. Но в петък основните индекси в САЩ приключиха далеч от сесийните дъна, а доходността по 10-годишните американски облигации остана стабилна на ниво около 2%.

„Малко е рано да преминем в лагера на „мечките“, твърди обаче базираният в Хонконг Ейдриън Мауот, главен стратег за развиващите се пазари в JPMorgan. „Nikkei все още е над 50-дневната средна, а Япония бе свръхизкупена“, добави той.

Акциите в Австралия и Индонезия също губят позиции, съответно с 0,47% и 1,38%, а щатският долар поевтинява в днешната търговия спрямо йената с 0,25% до 101,06 йени за долар, оставайки близо до двуседмичното дъно от 100,66 йени за долар, достигнато в петък.

„Шокът от миналата седмица вероятно ще се прехвърли и в настоящата“, смята Кеничи Хирано, стратег в Tachibana Securities. „Но фундаментите на японския пазар в средносрочен към дългосрочен план не са се променили, така че в дългосрочна перспектива все още ни чака подем“, добави той.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific без участието на японските акции отчита спад от едва 0,15% днес. В Тайван Taiex спечели 0,86% до 8 280,10 пункта, южнокорейският индекс KOSPI напредна с 0,33% до 1,979,97 пункта, в Китай Shanghai SE Composite се повиши с 0,21% до 2 293,00 пункта, хонконгският Hang Seng прибави 0,11% до 22 643,05 пункта и дори в Сингапур FTSE Straits Times изстиска 0,05% ръст до 3 394,80 пункта.

През миналата седмица регионалният индекс без участието на японските акции приключи с най-голямата си загуба от май 2012 г. - 2,6%, достигайки едномесечно дъно. За последните 12 месеца обаче индексът е на печалба от 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още