fallback

Сингапур ще предприеме мерки срещу чужденците, избягващи данъчно облагане

Страната ще приеме стандартите на ОИСР за споделяне на информация, свързана с данъчното облагане, които трябва да бъдат готови до края на годината

11:46 | 15.05.13 г.

Сингапур обяви, че ще предприеме нови мерки, които да улеснят споделянето на информация с други държави за потенциални бегълци от данъчно облагане, съобщи американският вестник New York Times.

В желанието си да избегне яростните атаки срещу данъчните измамници, пред които бе изправена Швейцария, градът-държава от Югоизточна Азия, който е сред най-големите международни финансови центрове, обеща, че ще подпише международен договор за споделяне на подробни данни, свързани с данъците, разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), макар да не членува в нея.

Очаква се клаузите в Конвенцията за взаимната административна помощ по данъчните въпроси да бъдат съгласувани през настоящата година.

Правителството планира също да промени законодателството на страната така, че данъчната служба на страната – Агенцията за вътрешни приходи, да не се нуждае от съдебна заповед, за да получава информация от банки и компании за доверително управление, събирана от правителствата на други държави, посочва се в съвместно съобщение на сингапурската централна банка, министерството на финансите на страната и данъчната агенция.

Действията на сингапурското правителство идват в момент, в който групата на 20-те най-големи икономики се опитва да накара държавите да подобрят начина за споделяне на информация, свързана с данъчното облагане. САЩ и правителствата на европейските страни увеличават усилията си за предотвратяване на избягването на данъчно облагане в борбата си с нарастващите нива на публичния дълг и в желанието си да подпомогнат измъчените икономики.

„Промените, които извършваме в момента, са сериозно подобрение в унисон с повишените международни стандарти за обмен на информация“, заяви Тарман Шанмугаратнам, вицепремиер и министър на финансите на Сингапур.

Градът, в който всички големи банки с международна дейност имат свои офиси, ще приеме стандартите на ОИСР за споделянето на информация по всички свои настоящи двустранни данъчни споразумения, които не ги включват, но дотолкова, доколкото те се приемат и от отсрещната страна. Когато мерките, свързани с конвенцията на ОИСР, влязат в сила, Сингапур ще покрие международните стандарти за споделянето на данъчна информация с 83 други юрисдикции при 41 понастоящем, като сред новите страни ще бъдат САЩ и Бразилия.

Страната вече въведе по-строги правила, които принуждават финансови институции да установяват наличието на сметки, за които има подозрения, че съдържат средства от измами или преднамерено избягване на данъчно облагане, и при необходимост да ги закрият до 1 юли. След тази дата боравенето със средства от избягване на данъчно облагане ще бъде смятано за престъпление според промените в сингапурското законодателство срещу прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още