fallback

Турция ще избира между Китай и Япония за строителството на втората ядрена централа

Русия вече строи първата ядрена централа в страната, която се намира на Средиземноморското крайбрежие

17:26 | 04.04.13 г.

Турция е на финалния етап на избора на строител на втората ядрена централа в страната, като се колебае между фирми от Китай и Япония, съобщава FT.

Решението за определянето на изпълнителя на проекта, чиято стойност вероятно ще надвиши 20 млрд. долара, се забави повече, отколкото се очакваше, защото Анкара поиска финансови гаранции от участниците в процедурата.

„Състезанието продължава. Все още преговаряме с Китай и Япония“, коментира турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Той обясни, че Южна Корея се е отказала от участие в търга заради изисканите финансови гаранции, а канадската оферта е била отхвърлена още в самото начало.

По-рано японският всекидневник Nikkei съобщи, че консорциум между японската Mitsubishi Heavy Industries (MHI) и френската Areva е спечелил търга за строителството на ядрената централа, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Според вестника правителството на Турция вече е информирало японския кабинет и представителите на компаниите за решението.

Втората ядрена централа на Турция ще се намира край черноморския град Синоп и ще разполага с 4 водо-водни реактора с общ капацитет около 4,5 гигавата, посочва FT.

Русия вече строи първата ядрена централа в страната, която се намира на Средиземноморското крайбрежие, като разходите по изграждането на съоръжението са за сметка на гарантирани изкупни цени на енергията.

Още преди няколко месеца се спекулираше, че Китай ще строи втората ядрена централа в Турция, тъй като Пекин, подобно на Москва, също е склонен да поеме финансовото бреме в замяна на гарантирани цени.

Китайците обаче нямат голям опит в строителството на подобни съоръжения в чужбина, освен в Пакистан. Новият японски премиер обаче е възможно да преосмисли позицията на страната за финансовите гаранции.

Анкара вероятно ще обмисли включването на Areva в проекта, тъй като наскоро френското правителство реши да отблокира преговорите по някои въпроси във връзка с евентуалното членство на Турция в Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още