fallback

На британците може да се наложи да работят и до 75 г. „благодарение“ на Китай

Огромните спестявания на китайците държат ниски лихвите и доходността, което се отразява на годишните доходи на пенсионните фондове

12:05 | 28.02.13 г. 6

Огромните спестявания в Китай, втората по големина икономика в света, означават, че британците, които в момента са на възраст между 20 и 30 години, ще са в състояние да се пенсионират чак на 75 години, сочи доклад на Центъра за икономически и бизнес проучвания (Center for Economic and Business Research - CEBR), цитиран от CNBC.

Според доклада прекалено големите спестявания в развиващите се икономики и по-специално в Китай, както и нарастващият дял на страната в световната икономика ще задържат доходността и лихвените проценти ниски за години напред. Това ще остави пенсионните фондове в състояние на недофинансиране, задържайки ниски нивата на годишните им доходи.

„За да се оттеглят при близък стандарт на живот до този, на който са се наслаждавали дотогава, те ще трябва да удължат трудовия си път и да съкратят броя на годините в пенсия чрез работа, докато станат доста по-възрастни от настоящите години за пенсиониране“, заяви Дъглас МакУилямс, изпълнителен председател на борда на директорите на CEBR.

В момента възрастта за пенсиониране на държавните служители във Великобритания е 65 години за мъжете и 60 за жените, но трябва да нарасне до 66 години и за двата пола до 2020 г., както е записано в правителствения проектозакон за пенсионирането от октомври 2012 г.

МакУилямс изтъкна, че натрупването на спестявания в Китай е основният двигател при тази тенденция. Населението на страната държи зашеметяващите 25% от световните спестявания, се посочва в доклада. През тази година те са нараснали до 4,5 трлн. долара, докато през 1990 г. са били едва 153 млрд. долапа, като от CEBR очакват обемът им да продължи да се увеличава.

Отслабването на държавните финанси, породено от мерките на строги икономии, също ще направят по-трудно пенсионирането за британските работници пред 75-годишна възраст, се подчертава в документа. През тази седмица Великобритания бе лишена от максималния си кредитен рейтинг от международната рейтингова агенция Moody's заради опасения за потиснатите перспективи да ръст и нарастващото дългово бреме.

Британското правителство реализира енергични мерки за строги икономии, но те са за сметка на растежа. През третото тримесечие на 2012 г. икономиката на страната се измъкна от 9-месечна рецесия, постигайки ръст от 0,9%, но впоследствие се сви с повече от очакваните 0,3% през последното тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още