fallback

Председателят на Азиатската банка за развитие оглавява японската централна банка

Номинацията на Харухико Курода потвърждава вероятността от приемането на допълнителни стимули за японската икономика още тази година

10:31 | 28.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Япония Шиндзо Абе номинира президента на Азиатската банка за развитие Харухико Курода за председател на японската централна банка, предаде Bloomberg.

Номинацията потвърждава вероятността от приемането на допълнителни стимули за японската икономика още тази година, отбелязва агенцията.

За заместници на председателя на централната банка са номинирани професорът в Gakushuin University Кикуо Ивата, настоява за по-широк правителствен контрол върху институцията, и Хироши Насако от централната банка.

Смяната на управлението може да насочи японската централна банка към още по-експанзивна парична политика, след като премиерът Абе заложи цел за инфлация от 2%, която се стреми да постигне възможно най-скоро.

"Очакванията са високи и пазарите няма да се задоволят само с удължаване на настоящите политики", каза Масамичи Адачи, старши икономист в JPMorgan в Токио. "Новото ръководство трябва да покаже, че е различно от предишното", допълва той.

Йената поевтиня с около 11% спрямо долара през последните три месеца, тъй като инвеститорите оценяват възможностите за промяна в позицията на японската централна банка. Според JPMorgan Chase & Co. новото ръководство може да разхлаби допълнително паричната политика, поради което японската валута разшири загубите си на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още