fallback

Bank of America отново препоръчва активи от БРИК

Най-добрите възможности за инвестиции с фиксирана доходност през тази година са в Азия, коментират анализатори на банката

16:47 | 19.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Bank of America Merrill Lynch препоръчва на инвеститорите да купуват акции и облигации от развиващите се пазари поради очакванията, че страните от групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай ще отбележат чувствителен икономически ръст през 2013 г., съобщава Bloomberg.

„Това, което казваме за развиващите се пазари, е, че БРИК се завърнаха“, коментира Дейвид Хаунър, инвестиционен директор на банката за Източна Европа, Близкия Изток и Африка. „Миналата година много хора твърдяха, че с БРИК е свършено поради разочароващия икономически ръст, който наблюдавахме на тези пазари. Тази година обаче сме свидетели на възстановяване“.

Очаква се развиващите се пазари да постигнат 5,2% ръст през тази година в сравнение с 4,9% през 2012 г. Най-силно ще бъде представянето на страните от БРИК. Bank of America аргументира прогнозата си с успешния преход на властта в Пекин, овладяната инфлация в Индия и успокояването на напрежението около поскъпването на бразилския реал, коментира Хаунър.

Най-добрите възможности за инвестиции с фиксирана доходност през тази година са в Азия поради отличните перспективи за растеж и обвързаността на азиатските пазари с щатския долар, допълва той.

Хората разпродават щатски облигации и купуват активи на развиващите се пазари. Според нас в това има доста смисъл, изтъква Хаунър. „Разпределението на нашия глобален инвестиционен портфейл предполага, че трябва да заложите на акции като цяло и облигации от развиващите се пазари“, допълва той.

За периода 2001 г. - 2010 г. страните БРИК имаха среден годишен ръст от 6,6% - почти два пъти повече от този на глобалната икономика като цяло, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Китай вече е втората по големина в доларово изражение икономика в света, Бразилия се нарежда на 7-мо място, Русия на 9-то, а Индия на 10-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още