fallback

Японската икономика се сви за трето поредно тримесечие

Растежът пострада от спада на износа към някои ключови пазари, както и поради по-слабото вътрешно потребление

16:23 | 14.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Японската икономика се сви за трето поредно тримесечие в периода до декември, което е показателно за предизвикателствата, пред които е изправено новото правителство на страната, пише Financial Times.

Икономиката на Япония се е свила с 0,1% в сравнение с предходните 3 месеца, докато повечето анализатори прогнозираха ръст от 0,1%. На годишна база брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е изгубил 0,4%.

Растежът на Япония пострада от спада на износа към някои ключови пазари, както и поради по-слабото вътрешно потребление.

„Основната причина за свиването на брутния вътрешен продукт е слабото външно търсене, както и анемичното възстановяване на потреблението в страната“, коментира Шужи Тоноучи от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities в Токио.

Междувременно Японската централна банка (ЯЦБ) остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от между 0 и 0,1%. Банката обаче отхвърли идеята да задържи лихвените си проценти на тези нива, докато не бъде постигната 2% инфлация.

Централната банка прие тази инфлационна цел миналия месец в опит да подкрепи вътрешното търсене. Япония се бори с дефлацията вече десетилетие.

Много анализатори изтъкват, че постигането на умерена инфлация е ключово за съживяването на потреблението в страната.

Миналия месец новоизбраното японско правителство на премиера Шиндзо Абе одобри нов пакет от фискални стимули за японската икономика в размер на 10,3 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още