fallback

Понижения за австралийските акции, докато Азия празнува Новата година

Търгуващите в краткосрочен план се изнервят относно запазването на значителните печалби, натрупани през последните месеци, коментира анализатор

14:50 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Австралийските акции приключиха днешната сесия с леки загуби, след като през по-голямата част от сесията се лутаха в търсене на посока, докато повечето големи борси на азиатския континент не работиха заради отбелязаното вчера настъпване на Новата година по лунния календар, съобщи MarketWatch.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 0,24% до 4 959,50 пункта, а в Нова Зеландия NZSX 50 се понижи с 0,12% до 4 220,50 пункта.

Борсите в Хонконг, Китай, Тайван, Сингапур и Южна Корея останаха затворени заради новогодишния празник, а в Япония днес честват Деня на основаването.

„Подемът на фондовия пазар през последните месеци доведе до значителни печалби, заради чиято защита търгуващите в краткосрочен план все повече се изнервят“, заяви главният пазарен анализатор в CMC Markets Рик Спуунър. „При затворените борси в Китай заради новогодишните празници и относително слабия макроикономически календар в останалите големи икономики сезонът на отчетите ще привлича основно вниманието на пазарите“, добави той.

Акциите на CSL Ltd. загубиха 0,8% от стойността си до 57,04 австралийски долара, а тези на Alumina Ltd. поевтиняха с 0,4% до 1,15 австралийски долара.

Пазарната капитализация на JB Hi-Fi Ltd. скочи със 17,1% до 12,89 австралийски долара за акция, след като компанията обяви ръст от 3% на печалбата за първата половина на финансовата си година до 82,1 млн. австралийски долара и прогнозира ръст от 7% на годишната си печалба, но тази на BHP Billiton Ltd. намаля с 0,6%.

От Capital Economics посочиха в своя бележка през миналата седмица, че възвращаемостта на инвеститорите от суровините през последните 2 години  е била „далеч от вдъхновяваща“, особено в сравнение с възвращаемостта от акциите и държавните облигации. „Нещо повече, нараства скептицизмът за „суперцикъла“ и аргументите за диверсифициране, които се използват от обичайните заподозрени за насърчаване на инвестициите в суровини“, добавиха те.

В Индонезия Jakarta Composite напредна с 0,27% до 4 503,25 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 12.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още