fallback

Износът на Китай продължава да расте, инфлацията пада до 2%

Икономиката на страната се представя стабилно в навечерието на новата година по Лунния календар

09:43 | 08.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поредица данни за състоянието на китайската икономика показаха, че въпреки опасенията за разклащане тя стои доста стабилно в началото на 2013 година. Инфлацията е забавила своя ход до считаните за здравословни 2 на сто, а износът се е увеличил със значителен темп.

Износът на Китай е нараснал с 25% през януари на годишна база. В същото време вносът е скочил с 28,8 на сто, пише Bloomberg.

Така страната отчита търговски излишък от 29,15 млрд. долара. Това надхвърля предварителните очаквания за 24,7 млрд. и миналогодишния резултат от 27,1 млрд. долара.

През декември търговският излишък на Китай беше 31,60 млрд. долара.

Данните за търговския баланс на Китай на пръв поглед изглеждат доста впечатляващи, но трябва да се има предвид, че през следващата седмица производствената дейност в страната практически замира заради посрещането на новата година по Лунния календар. Това може да е изместило много поръчки към първия месец на годината.

Резултатите са подкрепени и от ниската база, тъй като по Лунния календар миналата година празниците се паднаха през януари. Изчисленията показват, че през януари тази година работните дни са били с пет повече в сравнение със същия месец на 2012 година.

На месечна база износът към основните партньори – САЩ и Европа, се е понижил съответно с 5,9 и 5,1 на сто.

Днес стана ясно още, че темпът на инфлация е отслабнал през януари. През първия месец на годината животът е поскъпнал с 2 на сто на годишна база, след като през януари инфлацията беше 2,5 на сто. Производствената инфлация пък се е свила за 11-ти пореден месец до 1,6 на сто.

Очакванията са, че през последните три месеца на 2012 година икономиката на Китай е нараснала с 8,1 на сто. През предходното тримесечие ръстът бе 7,9 на сто.

Данните доведоха до повишение на основния индекс в страната Shanghai Composite с 0,8 на сто. От 3 декември до вчера борсовият измерител е нараснал с 24 на сто, показват изчисления на Bloomberg.

От утре в Китай започват празниците по посрещането на новата година, поради което през следващата седмица пазарите ще останат затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още