fallback

Най-ясната тенденция на азиатските борси остава ... липсата на тенденция

Тенденцията на азиатските пазари е да се справят добре, когато перспективите пред световната икономика се подобряват, коментира анализатор

14:42 | 28.01.13 г.

Липсата на обща посока за основните азиатски индекси се прехвърли и в новата седмица, като повечето от тях отчетоха повишения, след като стана ясно, че печалбите на китайските индустриални компании са нараснали за 4-ти пореден месец. Загубите в Япония обаче в крайна сметка се оказаха решаващи за превеса на песимистите, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,3% до 131,29 пункта.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,9% до 10 824,31 пункта въпреки решението на правителството на страната да повиши прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт за следващата финансова година, приключваща на 31 март 2014 г., до 2,5% от досегашното предвиждане от 1,7%.

Акциите на Hitachi High-Technologies Corp. потънаха с 10% до 1 768 йени, след като компанията понижи прогнозата си за оперативна печалба за настоящата финансова година с 33%, а тези на Fanuc Corp. поевтиняха със 7% до 13 550, след като компанията сви очакванията си за печалба за годината с 15%. Двете компании натежаха в най-голяма степен върху представянето на регионалния индекс.

„В краткосрочен план инвеститорите гледат на слабите резултати на компаниите като на основание да продават, особено след като акциите скочиха донякъде прекалено бързо за толкова кратък период от време“, заяви Масаюки Кубота от Daiwa SB Investments Ltd. в Токио. „Оставам оптимист за бъдещето на акциите“, добави той.

Пазарната капитализация на SMK Corp. скочи с 15,6% до йени за акция, след като компанията прогнозира по-ниска от очакваната досега загуба за годината, а тази на Sony Corp. се разшири с 9,1% до 1 407 йени за акция, след като китайският вестник China Daily съобщи, че китайското правителство обмисля да премахне забраната за производство, вноса и продажбата на игрални конзоли, която е в сила от 2000 г.

Китайският индекс Shanghai SE Composite скочи с 2,4% до 2 346,51 пункта, достигайки най-високото си ниво от юни 2012 г., след като бе обявено, че печалбите на индустриалните компании в страната през декември са нараснали със 17% до 895 млрд. юана (144 млрд. щатски долара).

Акциите на строителната компания Beijing North Star Co. прибавиха към стойността си максимума за една сесия от 10% до 3,19 юана, а тези на China Minsheng Banking Corp. поскъпнаха със 7,2% до 10,00 юана. Пазарната капитализация на Dongfeng Automobile Co. нарасна с 10% до 3,39 юана след оповестяването на информацията, че шведския производител на камиони Volvo AB планира създаването на съвместно дружество с китайския автопроизводител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още