fallback

Северна Корея отваря страната за чужди инвеститори

Пхенян предпочита виетнамския модел с целенасочено подбиране на предприятия за чуждестранните инвеститори, пише FAZ

10:51 | 07.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Държавното ръководство на Северна Корея планира да предостави достъп на чуждестранни инвеститори в страната за консултации по въпросите на икономическото развитие, като вече са привлечени икономисти и юристи от Германия, съобщава германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на един от поканените експерти, предаде РИА Новости.

"Приет е основен план. Те искат още през тази година да осигурят достъп до страната на чужди инвеститори", посочва икономистът. Той добавя, че Пхенян се интересува не толкова от китайския икономически модел със специални инвестиционни зони, а „от виетнамския, където предприятията целенасочено се подбират за чуждестранните инвеститори“.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун в новогодишното си обръщение, което е първо по рода си за последните 19 години, обяви „радикален завой“ в политиката на страната и за възможността за обединяване с Южна Корея, с която страната вече повече от половин век формално се намира в състояние на война. Освен това той подчерта, че през 2013 г. предстои сериозно икономическо преустройство.

През миналата седмица пък стана ясно, че председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид възнамерява да посети страната заедно с бившия губернатор на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън.

Плановете им бяха заклеймени от държавния департамент на САЩ, като говорителката на ведомството Виктория Нюлънд заяви, че двамата заминават за Северна Корея като частни лица и по никакъв начин не могат да бъдат смятани за официални представители на страната, която няма и установени дипломатически отношения с комунистическата държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още