fallback

Борсите в Азия стигнаха 7-месечен връх

Китай поведе индексите нагоре, след като бе премахнато ограничението за инвестициите на застрахователните компании в търговските банки

15:30 | 05.12.12 г.

Индексите на основните азиатски борси регистрираха повишения в днешната сесия, а китайските кредитни институции и застрахователни компании бяха с най-голяма заслуга за положителния резултат, след като правилото, ограничаващо инвестициите на застрахователите в търговските банки, бе премахнато, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific приключи сесията на 7-месечен връх, нараствайки с 0,3% до 125,17 пункта и заличавайки загуби от 0,3%, като 2 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,4% до 9 468,84 пункта, изтривайки загуби от 0,6% в рамките на сесията, като акциите на Sharp Corp. прибавиха 4% към стойността си до 181 йени, след като компанията обяви, че планира да набере 9,9 млрд. йени (121 млн. долара) чрез продажбата на акции на Qualcomm Inc., а тези на Fast Retailing Co. поскъпнаха с 3% до 19 250 йени, след като тя съобщи, че продажбите в разработените ѝ магазини от веригата Uniqlo през ноември са нараснали с 13,7% на годишна база.

Пазарната капитализация на Fujitsu Ltd. обаче намаля с 1,9% до 309 йени за акция, а слабите резултати при технологичните и индустриалните компании сдържаха печалбата на индекса.

Китайският индекс Shanghai SE Composite скочи с 2,9% до 2 031,91 пункта, отчитайки най-силен еднодневен ръст от 7 септември, след като новите китайски лидери обещаха да подкрепят процесите на урбанизация.

Акциите на Ping An Insurance Co. повишиха стойността си с 4,1% до 38,92 юана, след като HSBC Holdings Plc се съгласи да продаде дела си от 15,6% във втория по пазарна капитализация китайски застраховател на тайландската Charoen Pokphand Group Co., а тези на компанията за недвижими имоти Gemdale Corp. поскъпнаха с 4,1% до 5,78 юана.

"Доста се приказва за възможна политическа подкрепа за китайската икономика“, заяви Тим Люнг, фонд мениджър в IG Investment Ltd. „Макар че подкрепата за урбанизацията не е нещо ново, хората вероятно ще се концентрират върху тази тенденция. Има доста положителни последици от урбанизацията, като например разходите за инфраструктура“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още