fallback

Азиатските борси с най-дълга печеливша серия от 2 месеца

Американският потребител е в по-добра форма, а в Япония се очертава перспектива за допълнителни стимули с цел отслабване на йената, коментира анализатор

15:01 | 26.11.12 г.

Повишенията на повечето азиатски борси продължиха и днес, след като отслабващата йена подкрепи перспективата за печалби пред японските износители, а потребителските разходи в САЩ се увеличиха в празничния период след Деня на благодарността, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0,4% до 123,32 пункта, регистрирайки 4-та поредна сесия на печалба, което е най-дългата подобна серия от втората седмица на септември.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,2% до 9 388,94 пункта, след като все повече социологически проучвания подкрепят схващането, че опозиционната Либерално-демократична партия, чийто лидер Шиндзо Абе подкрепя неограничено монетарно разхлабване и по-висока цел за инфлацията с цел стимулиране на икономиката, ще спечели предсрочните парламентарни избори в страната, насрочени за 16 декември.

Изтъргуваните обеми обаче останаха с 19% под 30-дневната средна, като анализаторите отдават факта на продължителния уикенд, прибавил към двата почивни дни празнуването на Деня на благодарността към труда.

Йената пък поевтиня спрямо основните световни валути, след като стенограмата от заседанието на японската централна банка показа, че членове на управителния съвет на финансовата институция са призовали за мощно монетарно разхлабване с обосновка, че икономиката на страната е навлязла в рецесия.

Акциите на най-големия азиатски автопроизводител Toyota Motor Corp. прибавиха 1,7% към стойността си до 3 575 йени, след като BNP Paribas SA повиши рейтинга на ценните книжа, а тези на Pioneer Corp. поскъпнаха със 7,4% до 203 йени.

Пазарната капитализация на Kansai Electric Power Co. нарасна с 5,3% до 754 йени за акция, след като японският вестник Asahi съобщи, че компанията ще се стреми да повиши цените на електроенергията за домакинствата с 12%, а тази на Renesas Electronics Corp. скочи с 19,9% до 337 йени за акция, след като вестник Nikkei съобщи, че тримата основни акционери в производителя на микрочипове се очаква да го изкупят.

Китайският индекс Shanghai SE Composite отстъпи с 0,5% до 2 017,46 пункта, като акциите на Kweichow Moutai Co. понижиха стойността си с 2,3% до 217,05 юана, а тези на Jiugui Liquor Co. се сринаха с 19% до 38,54 юана, след като бяха открити изключително високи нива на отровен химикал в произвежданата от компанията китайска алкохолна напитка байдзиу.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,2% до 21 861,81 пункта, като акциите на Cathay Pacific Airways Ltd.  загубиха 0,9% от стойността си до 13,76 хонконгски долара, след като главният изпълнителен директор на авиокомпанията Джон Слоусър заяви, че тя трябва да свие разходите, тъй като я очаква година на предизвикателства. Пазарната капитализация на China Petroleum & Chemical Corp. намаля с 1,2% до 8,28 хонконгски долара за акция.

Тайванският индекс Taiex спечели 1,1% до 7 407,37 пункта,а в Сингапур и Индонезия основните индекси регистрираха ръстове между 0,5% и 0,6%.

В Южна Корея KOSPI загуби 0,15% до 1 908,51 пункта. Акциите на Samsung Electronics Co. загубиха 2,3% от стойността си до 1,404 млн. вона, след като американските им конкуренти и клиенти от Apple Inc. обявиха, че още 6 продукта на южнокорейския технологичен гигант трябва да бъдат включени в патентния съдебен спор помежду им.

Пазарната капитализация на Kangwon Land Inc. обаче се увеличи с 13% до 31 500 вона за акция, след като компанията получи правителствено одобрение за плановете си за разширяване на своя хазартен бизнес.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 прибави 0,25% до 4 424,19 пункта, като акциите на Newcrest Mining Ltd. повишиха стойността си с 1,7% до 25,75 австралийски долара, а тези на Qantas Airways Ltd. поскъпнаха с 1,95% до 1,31 австралийски долара, след като през уикенда вестник Australian Financial Review съобщи, че група инвеститори и бивши мениджъри в компанията са закупили дял в нея.

„Условията се подобряват“, заяви Джордж Бубурас, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии в мелбърнския филиал на подразделението за управление на състояния в швейцарската банка  UBS AG. „Американският потребител е в по-добра форма“, смята Бубурас. В Япония е налице е и „перспектива за допълнителни стимули, които ще продължат да отслабват йената“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още