fallback

Япония обяви фискални стимули за 9,4 млрд. долара

Ако не бъде приет закон, позволяващ увеличаването на дълга, правителството в Токио ще пресуши наличните фондове до края на ноември

16:07 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Япония обяви нови фискални стимули за 750 млрд. йени (9,4 млрд. долара), след като инвеститори изразиха опасения за финансирането на страната, съобщава Bloomberg.

Поради патовата ситуация в двукамерния японски парламент, която не позволява приемането на закон, разрешаващ допълнително финансиране за японското правителство, средствата ще бъдат предоставени от паралелни бюджетни фондове, се казва в изявление на кабинета в Токио.

От изявлението на финансовото министерство става ясно, че патовата ситуация може да засегне провеждането на планираната за декември продажба на облигации.

Ако законът, позволяващ увеличаването на дълга не бъде приет, правителството ще пресуши наличните фондове до края на ноември.

Днес йената поевтиня до най-ниското си ниво от 4 месеца, след като стана ясно, че през септември потребителските цени в страната са се понижили за пети пореден месец, а Централната банка в Токио обяви, че на 30 октомври може да разшири програмата си за вливане на ликвидност с 10 трлн. йени.

„Рискът за пропадането във фискална яма е доста голям“, казва Соичи Окуда, главен икономист на Sumitomo Shoji Research Institute в Токио. „Без приемането на закона правителството няма да може да покрие необходимите разходи“.  

По-рано днес японската валута поевтиня до 80,38 йени за долар преди да се възстанови до около 80 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още