fallback

Икономиката на Китай е нараснала със 7,4% през третото тримесечие

Растежът се забавя за седмо поредно тримесечие, но икономисти очакват той да се ускори през последните три месеца на годината

09:18 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайската икономика е забавила растежа си за седмо поредно тримесечие в периода юли-септември, предаде Ройтерс.

Данните на китайското национално статистическо бюро показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил със 7,4% през третото тримесечие, което съвпадна с очакванията на анализаторите.

Промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите леко са надминали прогнозите на икономистите, което означава, че най-лошото за икономиката на Китай може и да е отминало. Сега се засилват очакванията за още по-голям растеж през последните три месеца на годината.

Кевин Лай, икономист в Daiwa, коментира, че за периода октомври-декември може да се очаква икономическият растеж на Китай да надвиши 8 на сто.

И ако данните за БВП на Китай през третото тримесечие са повод за радост на фона на скованите от рецесия развити икономики, то за Пекин статистиката е тревожна, защото показва рязко забавяне на растежа.

През миналата година икономическият растеж достигна 9,9%, а през последните три десетилетия средният годишен икономически ръст беше близо 10 процента.

Статистиката в Пекин показва, че инвестициите в дълготрайни активи в периода януари-септември са нараснали с 20,5 на сто при очаквано повишение от 20,2 процента.

Потреблението за периода пък се е повишило с 14,2% спрямо аналогичния период на миналата година, докато икономисти очакваха ръст от 13 на сто.

Отчетен е и ръст от 9,2% при промишленото производство, докато анализатори прогнозираха повишение от 9 на сто.

Инвестициите в недвижими имоти, които се отразяват върху повече от 40 сектори от китайската икономика, са се повишили с 15,4% през първите девет месеца на годината. Те обаче отбелязват леко забавяне, тъй като към края на август беше отчетен ръст от 15,6 на сто.

За цялата 2012 г. китайското правителство цели икономически растеж от 7,5 процента. Премиерът на Китай Уън Дзябао коментира, че данните за третото тримесечие са добри и правителството очаква поставената цел да бъде постигната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още