fallback

Ръстът се завърна на азиатските борси

По-добрите от очакваното макроикономически данни от САЩ подкрепиха индексите

13:57 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Повишенията преобладаваха в днешната сесия на азиатските борси, след като макроикономическите данни за пазара на труда и сектора на услугите в САЩ надхвърлиха очакванията на анализаторите, потискайки опасенията, че най-голямата икономика в света се забавя, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0,6% до 122,20 пункта, като почти 2 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,9% до 8 824,59 пункта, като акциите на най-големия автопроизводител в света по пазарна капитализация Toyota Motor Corp. прибавиха 3% към стойността си до 3 095 йени, а тези на оператора на молове Izumi Co. скочиха с 23% до 2 013 йени, след като компанията обяви обратно изкупуване на акции и повиши прогнозата си за нетната печалба.

Пазарната капитализация на Canon Inc. обаче намаля с 2,15% до 2 500 йени за акция, след като Credit Suisse понижи целта си за ценните ѝ книжа и прогнозата за печалби на компанията.

Едноседмичните празници в Китай са в разгара си и борсите остават затворени, а тайванският индекс Taiex се понижи с минималните 0,03% до 7 682,34 пункта, като акциите на производителя на лаптопи Quanta Computer Inc. загубиха 4% от стойността си до 74,50 тайвански долара, а тези на Compal Electronics Inc. поевтиняха с 3,6% до 24,05 тайвански долара.

В Хонконг Hang Seng спечели само 0,09% до 20 907,95 пункта, като акциите на доставчика на хартия и опаковки Lee & Man Paper Manufacturing Ltd. повишиха стойността си със 7,9% до 3,68 хонконгски долара, след като JPMorgan Chase & Co. повиши рейтинга им в очакване маржът на печалбата на компанията да нарасне догодина заради предстоящо увеличение на цените.

Пазарната капитализация на Swire Properties Ltd. се сви с 2,9% до 23,25 хонконгски долара за акция, след като притежателят на контролния пакет акции John Swire & Sons Ltd. обави, че продава 217 млн. дяла на цена от 22,51 хонконгски долара, или с 6% отстъпка спрямо цената на затваряне от вчера, а тази на PetroChina Co. намаля с 1,5% до 128,83 хонконгски долара за акция.

Южнокорейският индекс KOSPI отстъпи с 0,2% до 1 992,68 пункта, макар че акциите на производителя на филтри за вода Woongjin Coway Co. поскъпнаха с 14% до 34 400 вона, след като вестник Korea Economic Daily съобщи, че кредиторите на компанията-майка Woongjin Group, която подаде молба за защита от фалит през миналия месец, са подкрепили офертата за изкупуването на Woongjin Coway от компанията за дялови инвестиции MBK Partners Ltd., позовавайки се на анонимен представител на банковите кръгове в страната.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4 452,36 пункта, като акциите на доставчика на строителни материали James Hardie Industries SE прибавиха 4,2% към стойността си до 9,18 австралийски долара, а тези на Westpac Banking Corp. поскъпнаха с 1,6% до 25,57 австралийски долара.

Данните за пазара на труда в САЩ „бяха малко по-добри от очакваното и това е положително“, заяви Джордж Бубурас, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии в австралийския филиал на подразделението за управление на активи на швейцарската банка UBS. „Стимулите (на Федералния резерв - бел. ред.) вероятно са една от причините за това“, добави той.

Пазарната капитализация на Billabong International Ltd. потъна с 18% до 1,075 австралийски долара за акция, преди търговията с ценните книжа на компанията да бъде спряна на борсата в Сидни по нейно искане. Причината за това бе публикация в Australian Financial Review, в която анонимни източници твърдят, че TPG International LLC обмисля оттегляне на офертата си закупуване на производителя на сърфове.

Основните индекси в Сингапур и Индонезия регистрираха ръстове между 0,3% и 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още