fallback

Китай прие мащабен план за развитие на инфраструктурата

Правителството позволи на банките да смекчат контрола върху кредитирането на такива проекти

20:36 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските власти приеха днес мащабен план за инвестиране в инфраструктура на повече от 1 трилион юана (158 млрд. долара) с цел стимулиране на икономиката, предаде AFP, като се позова на официални медии.

Националната комисия за развитие и реформа е одобрила през последната седмица 55 инфраструктурни проекта, включително за прокарване на линии на метрото и за построяване на пътища. За да отвори нови канали за финансиране на планираните обекти, китайското правителство позволи на банките да смекчат контрола върху кредитирането на такива проекти.

Държавната информационна агенция Синхуа нарича предприетите мерки план за стимулиране на икономиката. Правителството обаче не използва този израз.

Обявяването на плана бе посрещнато с ентусиазъм на финансовите пазари - водещият индекс на Шанхайската фондова борса се повиши днес с 3,70 процента.

Китайското правителство прогнозира забавяне на растежа на националната икономика тази година до 7,5% срещу 9,3% през миналата.

Обявеният план все пак остава далеч от мащаба на плана за стимулиране на икономиката, приет през 2008 г., в разгара на световната финансова криза, който възлизаше на 4 трилиона юана - четири пъти повече.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още