fallback

Япония може да се катурне във фискалната пропаст преди САЩ

Ако до октомври японският парламент не одобри законопроект за продажбата на нови облигации, страната ще трябва радикално да съкрати разходите си

14:51 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският премиер Йошико Нода. Снимка: Ройтерс

Япония бавно върви към своята „фискална пропаст“, тъй като законопроектът за продажбата на облигации, който би позволил закърпването на бюджета за годината, среща политически трудности в японския парламент, съобщава CNBC. Ако законът не бъде приет, в края на октомври парите на правителството може да свършат.

Съдбата на законопроекта е в ръцете на опозицията, която контролира горната камера на парламента в Токио и използва тази си позиция, за да накара премиера Йошико Нода да обещае предсрочни избори в замяна на подкрепа за повишаването на данъка върху продажбите.

Сега опозиционните лидери отправиха индиректна заплаха, че необходимият за финансирането на бюджета законопроект също може да бъде блокиран. Това увеличава натиска върху Noda да удържи на обещанието си и да насрочи предсрочни парламентарни избори „скоро“.

Според правителствени източници без приемането на закона, който ще позволи продажбата на облигации за 38,3 трлн. йени, покриващи над 40% от бюджета на страната за тази фискална година, може да пострада както японската икономика, така и кредитният рейтинг на правителството.

„Неспособността на правителството да продаде облигациите не е ликвиден проблем, а политически“, посочва запознат с дебата източник в Токио.

„Правителството ще трябва да вземе някои много тежки решения за разходите, които да съкрати, ако по законопроекта не бъде постигнато съгласие през следващите седмици“, допълва той.

Първата важна дата, която трябва да следим е 8 септември, когато приключват редовните парламентарни сесии. Ако законопроектът не бъде приет дотогава, правителството и опозицията ще имат възможността да го приемат на извънредна сесия в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още