fallback

Китайски експерт призова за по-голяма роля на пазара в инфраструктурата

Доклад на петата по пазарна капитализация китайска банка предвижда, че външнотърговският излишък на страната ще продължи да се свива през август

10:40 | 13.08.12 г.

Пазарните сили в Китай би трябвало да играят по-голяма роля в инвестициите в инфраструктурата на страната, заяви Сун Гуоцин, съветник в централната банка на страната, цитиран от MarketWatch.

“Правителствените инвестиции в инфраструктурата възпрепятстват осигуряването на инвестиционна възвращаемост“, каза Сун. Китай „трябва да позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля“, добави той.

Експертът отбеляза, че един от начините това да се случи е чрез финансовите дружества на местните управи.

През последните месеци централното правителство в Китай увеличи бюджетите на министерствата, позволявайки им по-големи разходи за инфраструктура в рамките на усилията си за стимулиране на ръста, който през второто тримесечие се забави до най-бавното си темпо от над 3 години – 7,6%.

Междувременно китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, като се позова на доклад на Центъра за финансови изследвания на Bank of Communications Co., че външнотърговският излишък на страната ще продължи да се свива през август, тъй като ръстът на износа се очаква да остане слаб.

„Като се има предвид мрачната перспектива за световното икономическо възстановяване, износът на страната през август ще намалее на месечна база, а на годишна ръстът ще остане слаб“, се посочва в доклада. „През настоящата година Китай вероятно ще регистрира излишък от около 150 млрд. долара“, пише още там.

През юли китайският външнотърговски излишък се сви до 25,1 млрд. долара от 31,7 млрд. долара през юни, стана ясно от данни, публикувани от митническите власти в страната.

Износът през юли нарасна с едва 1% на годишна база при ръст от 11,3% през юни, оставайки доста под очакванията на анализаторите за разширяване с 8%.

Вносът пък нарасна с 4,7% на годишна база, което е забавяне спрямо ръста от 6,3% през юни. Предварителните прогнози на експертите бяха за ръст от 7,0% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още