fallback

Нови избори в Япония след сделка за удвояване на данъка върху продажбите

Премиерът ще насрочи избори „в близко бъдеще“, данъкът ще се вдигне до 10% за три години

14:14 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Японският парламент прие окончателно закона за двойно увеличаване на данъка върху продажбите до 2015 година, за да спре нарастването на колосалния дълг на страна и да се гарантира оцеляването на системата за социално подпомагане, предаде Франс прес.

В замяна на подкрепата на депутатите консерватори, която категорично бе необходима на премиера Йошихико Нода, за да прокара текста, той се ангажира да разпусне парламента и да организира избори "в близко бъдеще".

Последният необходим етап за одобряването на закона, вотът му в Сената, стана факт днес със значително мнозинство от 188 гласа "за" и 49 "против".

Новият закон, прокарван от Нода и неговата управляваща Японска демократическа партия, трябва да удвои до 2015 г. Данъка върху продажбите и той да достигне 10 на сто. Това ще става поетапно - първо от сегашните пет процента данъкът ще се вдигне до 8 на сто през 2014, а през 2015 ще стане 10 процента.

Законопроектът предизвика много спорове и разногласия в парламента и дори доведе до разкол в управляващата партия.

Миналия месец бившият партиен лидер Одзава Нода напусна партията и отведе със себе си почти 50 депутати. Като главна причина за решението си той посочи разногласията си с премиера по въпроса за повишаването на данъците.

Премиерът обаче настоява, че тези мерки са наложителни и твърди, че новият закон ще подсили системата за социално подпомагане и ще допринесе за постепенно намаляване на гигантския държавен дълг на Япония. С позицията на шефа на правителството не са съгласни не само опозицията, но и много членове на неговата партия, които изтъкваха, че предлаганите мерките са непопулярни сред населението.

Въпреки това законопроектът успешно мина през долната и горната с цената на отстъпки на правителството и обещанието на Нода разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Анализатори смятат, че на предстоящите избори демократите може да изгубят мнозинството си в ключовата долна камара, спечелено на последните избори през 2009 година. Това може да стане поредният преломен момент в японската политическа система, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Удвояването на данъка върху продажбите в Япония няма да бъде достатъчно, за да се намали колосалният дълг на страната, но ще послужи за финансиране на нарастващите санитарни нужди на едно застаряващо население, отбеляза АФП.

Новото увеличение на този данък се очаква да увеличи приходите в хазната с 13,5 трилиона йени годишно (135 милиарда евро). Бюджетният дефицит на Япония в момента е 8,4 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо 9,9 на сто за САЩ, 8,7 на сто за Великобритания, 4,5 на сто за Франция и 1,1 на сто за Германия, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Франс прес. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още