fallback

Банки в Швейцария помагали на германци да укриват пари

Данъчните вървят по следа, според която швейцарските банки подпомагат прехвърляне на средства от тайни сметки към Сингапур

13:31 | 10.08.12 г. 2

Швейцарски банки помагат на свои клиенти - германски граждани, които заобикалят германското данъчно законодателство - да прехвърлят средства от Швейцария в Югоизточна Азия, предаде ИТАР-ТАСС.

До този извод стигат служители на данъчните служби на германската провинция Северен Рейн - Вестфалия след анализ на поредния диск с информация за данъчни измами, придобит от властите на провинцията, посочва Financial Times Deutschland.

"Имаме писмени доказателства, че следите водят към Сингапур", отбелязва източник от министерството на финансите на Северен Рейн - Вестфалия, цитиран от изданието.

Ако се потвърдят подозренията, че швейцарски банки помагат на некоректни данъкоплатци, то това ще застраши германско-швейцарското данъчно споразумение, което трябва да влезе в сила от януари 2013 година.

Договорът е критикуван, тъй като има възможност до този срок данъчните измамници да успеят да прехвърлят средствата си от Швейцария в страни "данъчни убежища" и по този начин да избегнат плащанията, предвидени в документа.

Германско-швейцарското споразумение предвижда, че анонимните банкови влогове на германски граждани в Швейцария, направени през последните 10 години, ще бъдат обложени с данък до 41 процента от средствата по сметките.

Планира се всички бъдещи депозити на германски граждани да се облагат с единна ставка от 26,4 процента, която швейцарските банки ще удържат и след това ще прехвърлят средствата на германските данъчни власти.

Лица, наследили анонимни сметки в Швейцария, пък ще трябва да платят данък до 50 процента от общия размер на депозитите или да съобщят за тях на германските данъчни служби.

Министерството на финансите на Германия се надява, че така в хазната ще постъпят допълнително до 10 млрд. евро, допълва ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още