fallback

Повечето азиатски индекси остават на положителна територия

Китай разполага с още монетарни и фискални възможности за стимулиране на растежа, коментира анализатор

14:07 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

По-голямата част от основните азиатски индекси продължиха да се повишават и през новата седмица, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific без акциите на японските компании нарасна с 0,3% до 403,63 пункта, като почти 3 акции в него повишиха стойността си спрямо всеки 2, които поевтиняха.

Борсите в Япония днес останаха затворени заради национален празник, а в Тайван Taiex се понижи с 0,2% до 7 090,04 пункта.

Китайският индекс Shanghai Composite изтри 1,7% до 2 147,96 пункта, след като Уън предупреди, че импулсът за възстановяване на икономическия ръст все още липсва и че за известно време „трудностите“ може да се запазят, като добави, че правителството ще прецизира политиката в подкрепа на ръста през втората половина на годината.

Акциите на китайска верига магазини за домакински уреди с най-голяма пазарна капитализация Suning Appliance Co. потънаха с 10% до 7,28 юана, след като компанията обяви, че печалбата ѝ за първата половина на годината вероятно ще се свие с до 30% на годишна база.

В Хонконг Hang Seng напредна с 0,15% до 19 121,34 пункта, като акциите на строителната компания от Гуанджоу Guangzhou R&F Properties Ltd. прибавиха 3,9% към стойността си до 10,58 хонконгски долара, но тези на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp. се сринаха с 16% до 10,46 хонконгски долара, след като компанията обяви, че печалбата ѝ за първото полугодие може да се свие с до 80% заради понижените приходи от инвестиции, загуби от разлики във валутни курсове и отменени договори.

Пазарната капитализация на веригата магазини за дамски обувки Belle International Holdings Ltd. нарасна с 1,9% до 13,88 хонконгски долара за акция, но тази на Sun Hung Kai Properties Ltd. намаля с 1% до 94,50 хонконгски долара за акция, след като днес търговията с ценните книжа на строителната компания бе подновена.

Южнокорейският индекс KOSPI спечели 0,3% до 1 817,79 пункта, като акциите на корабостроителя Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. повишиха стойността си с 1,2% до 25 600 вона, след като компанията обяви, че е оттеглила офертата си за закупуване на производителя на машини за химическата промишленост Daekyung Machinery & Engineering Co., след като преговорите за цената са се провалили. Пазарната капитализация на Daekyung Machinery & Engineering се сви с 8,3% до 2 000 вона след публикуването на информацията.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,6% до 4 105,10 пункта, като акциите на Whitehaven Coal Ltd. скочиха с 18% до 4,07 австралийски долара, след като австралийският минен магнат Натан Тинклър предложи да изкупи дела в компанията, който все още не притежава, при цена по-висока с 51% от последното затваряне на борсите, което би означавало пазарна капитализация от 5,3 млрд. австралийски долара (5,4 млрд. щатски долара).

„Китай все още разполага със значителни възможности да стимулира ръста“, заяви Джордж Бубурас, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии в подразделението на UBS AG в Мелбърн. „Не става въпрос само за монетарна перспектива, която включва допълнително понижаване на оснавния лихвен процент или понижаване на изискуемите резерви, но и за способности за допълнително целево насочени фискални стимули“, добави той.

Пазарната капитализация на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. нарасна с 1% до 30,77 австралийски долара.

В Индонезия Jakarta Composite регистрира ръст от 0,7% до 4 047,47 пункта, а сингапурският индекс FTSE Straits Times прибави 0,1% до 2 998,75 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още