fallback

Китай ще намали данъците върху репатрираните печалби

Данъкът върху дивидентите може да падне от 10% на 5%, в зависимост от страната, в която е регистриран собственикът на компанията

13:09 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай ще намали данъците върху репатрираните печалби от чуждите компании в страната с до 50%, съобщава Financial Times.

Намалението се отнася и за дивидентите, изплатени от китайски публични компании на чуждестранни акционери чрез схемата за квалифицирани чужди институционални инвеститори.

И в двата случая по-ниските ставки ще се отнасят само за компании и акционери от държави, които имат подписани споразумения за избягване на двойното данъчно облагане.

Промените биха могли да спестят на фирмите данъци за милиарди долари, което първоначално може да доведе до репатриране на повече печалби, но в крайна сметка ще осигури стимули за повече инвестиции, смятат експертите на KPMG.

Американските компании обаче няма да могат да се възползват, тъй като те се облагат от щатските данъчни власти на международна база.

„Макроикономическата ситуация е такава, че заради кризата през последните години Китай вижда нуждата от създаване на по-приятелска среда за чуждите инвеститори“, посочва Коон Мин Хо от KPMG China.

Данъчните облекчения идват след близо година консултации между данъчните власти, експертите и компаниите. В резултат ще стане много по-лесно данъкът върху дивидентите при източника да бъде намален от 10% на 5%, в зависимост от страната, в която е регистриран собственикът на компанията.

През миналата година от Китай са били репатрирани дивиденти за 65 млрд. долара, според местната валутна администрация. По данни на KPMG за периода са събрани 8,6 млрд. долара от данъка върху дивидентите, което съставлява над половината от корпоративните данъци, платени от чужди компании в Китай.

Облекчения на данъка върху дивидентите бяха въведени за първи път в края на 2009 г., но компаниите трябваше да изпълнят дълъг списък с критерии, което повечето не успяха да направят. Сега всяка компания, базирана или търгувана в страна с подписана данъчна спогодба с Китай, автоматично ще може да се възползва от данъчните облекчения за местните си операции или изцяло дъщерните си компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още