fallback

Икономиката на Китай с най-слаб ръст от три години

Страната върви към най-ниското увеличение на брутния вътрешен продукт от 1999 година насам

08:33 | 13.07.12 г.

Китайската икономика е нараснала със 7,6 на сто на годишна база през второто тримесечие на 2012 година. Това означава, че е записан най-бавният темп на растеж от 2009 година насам, пише Ройтерс.

Така се потвърждават опасенията за забавяне на ръста на икономиката на страната за цялата година до най-ниското ниво от 1999 година насам.

Увеличението на брутния вътрешен продукт съвпадна с предварителните очаквания на анализаторите. Забавянето му обаче продължава вече шест поредни тримесечия, а на този етап липсват достатъчно данни, които да покажат, че краят на низходящата тенденция предстои.

Данните са изключително важни за инвеститорите, тъй като в момента забавяне на икономиката има не само в Китай, а и останалите държави от групата на развиващите се страни.

Постигнатият ръст от 7,6 на сто е съвсем близо до нивото от 7,5%, заложено от централната власт като критично важно с оглед устойчивото развитие на страната. Според анализатори забавянето може да предизвика нови програми за насърчаване на икономическия растеж. През първото тримесечие ръстът на БВП на годишна база бе 8,1 на сто.

Днес стана ясно още, че инвестициите в недвижимо имущество в Китай са нараснали с 20,4 на сто на годишна база през май, което е с малко над предварителните очаквания. Продажбите на дребно през юни пък са се увеличили с 13,7 на сто на годишна база, а индустриалното производство е нараснало с 9,5 на сто.

По-рано тази седмица бяха публикувани данни за забавяне на инфлацията в Китай и значително по-слаб от очакванията ръст на вноса в страната. Това предизвика негативно отражение на пазарите.

В рамките на последния месец централната банка на Китай на два пъти понижи основните лихвени проценти в страната в опит да се стимулира кредитирането. На този етап обаче тези мерки все още не дават желаните от централната власт резултати.

Според прогноза на Азиатската банка за развитие икономиката на Китай ще нарасне с 8,2 на сто през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още