fallback

Разнопосочни движения на азиатските борси в началото на седмицата

Икономическият импулс в Азия и САЩ остава непокътнат, макар че положението в Европа се опитва да му влияе негативно, коментира анализатор

14:10 | 02.07.12 г.

Индексите на основните азиатски фондови пазари не успяха да сформират обща тенденция в началото на новата седмица, но по-добрите от очакваното макроикономически данни от Китай и Япония и мерките, съгласувани от европейските лидери за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, все пакнадделяха над опасенията за забавяне на световния икономически растеж, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,3% до 117,61 пункта, след като през миналата седмица регистрира най-големия си ръст от 2,7% за периода от януари насам.

В Япония Nikkei 225 загуби минималните 0,04% до 9 003,48 пункта, въпреки че индексът Tankan за производственото доверие се подобри до -1 пункт през юни спрямо -4 пункта през май.

Акциите на TDK Corp. прибавиха 1,6% към стойността си до 3 250 йени, а тези на Nippon Yusen K.K. Поскъпнаха с 2,4% до 214 йени, след като нейният презиеднт Ясуми Кудо заяви, че се очаква ръст на продажбите до 800 млрд. йени (10 млрд. долара) до 7 години.

Пазарната капитализация на производителя на части за електронната промишленост Murata Manufacturing Co. нарасна с 0,5% до 4 175 йени за акция.

Китайският индекс Shanghai SE Composite спечели минималните 0,03% до 2 226,11 пункта, след като бяха публикувани данните за производствената активност в страната.

Според проучването на най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc активността се е свила минимално до 48,2 пункта през юни при 48,4 пункта през май, докато правителствената статистика, която включва само големите предприятия, сочи понижение в същата степен до 50,2 пункта през юни от 50,4 пункта през май. Прогнозите на икономистите и за двете проучвания бяха за по-сериозно свиване.

„Данните за индекса на производствената активност в Китай не са толкова лоши, колкото се очакваше“, заяви Хидеюки Ишигиро, помощник-мениджър за инвестиционната стратегия в Okasan Securities Co. в Токио. „Спадът може да помогне за задържането на очакванията да разхлабване на монетарната политика“, добави той.

Борсите в Хонконг днес останаха затворени заради официален празник.

Тайванският индекс Taiex нарасна с 0,7% до 7 345,16 пункта, но в Южна Корея KOSPI отстъпи с 0,1% до 1 851,65 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 напредна с 0,9% до 4 133,00 пункта, като акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. повишиха стойността си също с 0,9% до 31,72 австралийски долара, но тези на производителя на игрални машини Aristocrat Leisure Ltd. потънаха с 11% до 2,45 австралийски долара, след като предварителните ѝ оценки за печалбата за първите 6 месеца на годината се оказаха по-слаби от очакваните.

Пазарната капитализация на Woodside Petroleum Ltd. нарасна с 2,55% до 31,81 австралийски долара. В Индонезия и Сингапур основните индекси регистрираха ръст между 0,9% и 1,1%.

„Икономическият импулс в Азия и САЩ остава непокътнат, макар че положението в Европа се опитва да му влияе негативно“, заяви Нгуен Су Нам, главен инвестиционен директор в сингапурския филиал на Nikko Asset Management Asia Ltd.

„Ще са нужни години за преодоляване на основните икономически проблеми и възстановяването на балансите в Европа. Ако Европа успее просто да стабилизира финансовите пазари и да работи наистина здраво, има голям шанс да преодолее проблемите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още