fallback

Печалбата на китайските индустриални компании се свива

Индустриалните печалби ще останат в депресия поради дефлацията и икономическото забавяне, което се отразява на търсенето

16:12 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

През май печалбите на китайските индустриални компании са се свили за втори пореден месец, разкрива правителствен доклад в Пекин, цитиран от Bloomberg.

Положителният финансов резултат през месеца е с 5,3% по-нисък спрямо същия период на миналата година и възлиза на 390,9 млрд. юана, съобщава националното статистическо бюро. Това може да бъде сравнено със спада от 2,2% през април и ръст от 4,5% през март.

Резултатите са поредният знак, че правителствените мерки за стимулиране на втората по-големина икономика в света все още не са успели да неутрализират забавянето, което може да се задълбочи за 6-то поредно тримесечие.

Китай може да възприеме „по-активна“ политики в подкрепа на растежа чрез стабилизиране на международната търговия и чрез разширяване инфраструктурните инвестиции, препоръчва China Securities Journal.

„Индустриалните печалба ще останат в депресия поради дефлацията и икономическото забавяне, което се отразява на търсенето“, казва Дариус Ковалски, главен икономист и стратег на Credit Agricole CIB в Хонконг.

„През втората половина на годината обаче печалбите могат да се възстановят ако фискалните и монетарни стимули успеят да съживят икономиката, а цените на суровините продължат да падат“, допълва той.

На годишна база индустриалните печалби през първите 5 месеца на годината са намалели с 2,4% до 1,84 трлн. юана. Този резултат може да бъде сравнен с 1,6% спад през първите 4 месеца и 27,9% ръст през 2011 г.

През първото тримесечие на 2012 г. китайската икономика нарасна с 8,1% на годишна база – най-слабият ръст от близо 3 години и 5-то поредно тримесечие на загуба на икономическа инерция.

Bank of America Corp. прогнозира, че през това тримесечие растежът на страната ще се забави до около 7,5%, докато според Credit Agricole CIB той няма да надхвърли 7%.

На 7 юни китайската централна банка обяви първото понижение на основния си лихвен процент от 2008 г. От началото на годината в опит да стимулира кредитирането институцията на 2 пъти е понижавала изискванията за резервите на подопечните си банки.

Приходите на китайските индустриални компании за първите 5 месеца на годината са се увеличили с 11,9% до 34,5 трлн. юана. За сравнение нарастването на продажбите за същия период на миналата година достига 29,4%.

Печалбите в някои сектори са по-ниски поради от наложените от правителството ограничения върху някои нови строителни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още