fallback

Продажбите на дребно в Япония изненадаха приятно

Икономиката вероятно няма да изпадне в рецесия или стагнация, но неизбежно ще се забави, коментира анализатор

11:52 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в Япония се повишиха над очакваното през май – знак, че потреблението остава стимул за възстановяването на третата по-големина икономика в света, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно нараснаха с 3,6% на годишна база, обяви днес министерството на търговията в Токио. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ръст от 2,9%. Спрямо април продажбите са се увеличили с 0,7%.

Възстановяването на североизточните региони на страната - разрушени от миналогодишното земетресение - както и правителствените стимули за закупуване на нови автомобили, подкрепиха потреблението.

Японският премиер Йошико Нода иска да защити икономическия растеж, тъй като европейската дългова криза и силната йена ограничават износа и печалбите на корпорациите от страната на изгряващото слънце.

„Потреблението остава солидно“, казва Азуса Като, икономист на BNP Paribas в Токио. „Възстановяването на засегнатите от земетресението райони на североизток също стимулира продажбите“, допълва тя.

След изявлението на министерството доларът се търгуваше за 79,46 йени, докато Nikkei 225 Stock Average спечели 1,1%.

През май продажбите на автомобили в Япония са се увеличили с 66,3% на годишна база. През декември правителството възобнови субсидиите за закупуване на коли с ниски емисии на замърсяване.

Рискът е, че с края на тези стимули икономическата експанзия ще се охлади, казва Като.

Икономисти, участвали в проучването на Bloomberg прогнозират, че през следващата година нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще се забави, тъй като търсенето свързано с възстановяването на засегнатите от земетресението райони ще отслабне. През първото тримесечие на годината японската икономика нарасна с 4,7%.

„Ако погледнем напред, позитивни тенденции пред Япония не са много“, казва Като. „Японската икономика вероятно няма да изпадне в рецесия или стагнация, но е неизбежно, че темпът на растеж ще се забави“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още