fallback

Японският износ нарасна с 10% през май

Силата на американската икономика лесно може да неутрализира забавянето в Европа и Китай, коментира икономист

11:14 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През май японският износ нарасна с най-бързия темп от 17 месеца, смекчавайки негативния ефект от глобалното забавяне върху японската икономика, съобщава BBC.

Износът от страната на изгряващото слънце се е увеличил с 10% на годишна база, подкрепен от 38% ръст на доставките за САЩ. Доставките за Китай, най-големият търговски партньор на Япония, също се повишиха - за първи път от 8 месеца.

Японската икономика зависи изключително силно от търсенето на пазари като САЩ, Европа и Китай.

Междувременно през изминалия месец японският внос се е повишил с 9% - ръст по-силен от очаквания. Според анализаторите това е знак, че потреблението в страната вероятно също се възстановява.

„Разширяването на вноса е знак, че японската икономика не се представя толкова зле“, казва Хироши Миязаки, главен икономист на Shinkin Asset Management.

Японският износ беше засегнат от по-слабото търсене на някои ключови пазари през последните месеци. Износът за Китай се сви поради забавянето на втората по-големина световна икономика. Подобен спад на доставките се наблюдава и за Европа, която беше засегната от дълговата криза.

Въпреки това търсенето на японски стоки в САЩ се повишава устойчиво. По-силният износ през май следва 43% ръст на доставките през април и 24% през март. Според анализаторите в краткосрочен план търсенето на японски стоки в САЩ вероятно ще остане силно и ще подкрепи растежа в Япония.

„Ако говорим за Япония, силата на американската икономика лесно може да неутрализира забавянето в Европа и Китай“, коментира Миязаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още