fallback

Азиатските борси смениха посоката в пети пореден ден

В петъчната сесия оптимизмът относно стимулиращи мерки от централните банки надделя над опасенията около европейската дългова криза

13:39 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните азиатски индекси промениха за пета поредна сесия посоката си на движение, завръщайки се към ръста, а регионалният индекс записа най-голяма седмична печалба от почти 5 месеца, след като оптимизмът, че централните банки на Китай и САЩ ще предприемат мерки в подкрепа на икономическия ръст, подтисна опасенията за задълбочаване на дълговата криза в еврозоната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс се повиши с 0,8% в днешната сесия до 113,94 пункта, като почти 2 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си.

Добивните компании бяха с най-голяма заслуга за днешния ръст на фона на повишаващите се второ денонощие цени на фючърсите върху суровия петрол. За седмицата индексът спечели 2,2, като това е най-доброто постижение от януари насам.

В Япония Nikkei 225 напредна с минималния 0,01% до 8 569,32 пункта, заличавайки печалба от 0,7% в рамките на сесията, след като японската централна банка запази размера на фонда си за изкупуване на активи, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Акциите на най-големия японски оператор на уебсайтове за електронна търговия и социални мрежи DeNA Co. скочиха с 12% до 1 993 йени, след като компанията обяви, че ще похарчи до 20 млрд. йени (252 млн. долара) за обратно изкупуване на до 10% от акциите си. Пазарната капитализация на Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. нарасна с 1,7% до 356 йени.

Китайският индекс Shanghai SE Composite прибави 0,5% до 2 306,85 пункта, а в Тайван Taiex спечели 1,1% до 7 155,83 пункта, като акциите на Hon Hai Precision Industry Co. повишиха стойността си с 2,9% до 84,50 тайвански долара, а тези на Quanta Computer Inc. поскъпнаха с 1% до 79,90 тайвански долара.

Хонконгският индекс Hang Seng скочи с 2,3% до 19 233,94 пункта, като акциите на China Railway Construction Corp. прибавиха 2,7% към стойността си до 6,07 хонконгски долара, след като Economic Information Daily съобщи, че Китай планира да изгради 6 нови железопътни линии за превозване на въглища, като се позова на Уан Мъншу от Китайската инженерна академия.

„Има доста голям шанс САЩ да влеят допълнителна ликвидност“, заяви Теръс Чъм, фонд мениджър в Manulife Asset Management в Хонконг. „Хората очакват понижаване на лихвения процент в Китай. Има и очаквания, че Гърция може да не се раздели с Европейския съюз. Но всичко това може да се обърне много бързо“, добави той.

Пазарната капитализация на третата по пазарна капитализация китайска банка Agricultural Bank of China Ltd. нарасна с 4,1% до 3,04 хонконгски долара за акция, а тази на Esprit Holdings Ltd. скочи с 9,9% до 10,14 хонконгски долара за акция, възстановявайки част от загубените 32% за последните 2 дни след оттеглянето на главния изпълнителен директор и председателя на борда на директорите на компанията.

В Южна Корея KOSPI се понижи с 0,7% до 1 858,16 пункта, като пазарната капитализация на Samsung Electronics Co. се сви с 3,5%, но тази на KB Financial Group Inc. нарасна с 1,2%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 напредна с 0,4% до 4 057,33 пункта, като акциите на Woodside Petroleum Ltd. повишиха стойността си с 1% до 32,35 австралийски долара, а тези на Fortescue Metals Group Ltd. поскъпнаха с 1,9% до 4,78 австралийски долара.

„Изглежда ще станем свидетели на увеличаващи се изказвания от правителствата за начина, по който могат да подкрепят ръста“, заяви Енгъс Глъски от White Funds Management в Сидни. „Това ще облагодетелства пазарите, докато се насочваме към втората половина на годината. Има обаче много несигурност. Може да видим как инвеститорите продължават да се притесняват за Испания и Италия като последица от изборите в Гърция“, добави той.

В Индонезия и Сингапур индексите регистрираха ръст между 0,7% и 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 15.06.12 г.
fallback
Още от Азия виж още