fallback

Азиатските борси обърнаха посоката към спад

Испания ще привлича вниманието за няколко дни, докато пазарите разгледат всеки възможен резултат и последица за останалите бедстващи държави от еврозоната

15:19 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето основни азиатски индекси днес регистрираха понижения, след като нарастващата доходност по испанските държавни облигации предизвика опасения, че спасителната помощ за банковия сектор в страната няма да потуши дълговата криза в еврозоната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,6% до 112,86 пункта, като почти 2 акции в индекса поевтиняха спрямо всяка, която повиши стойността си.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1% до 8 536,72 пункта, а в рамките на сесията губеше до 2%, след като от Международния валутен фонд обявиха, че йената е надценена.

Акциите на Nippon Sheet Glass Co. понижиха стойността си с 3,6% до 80 йени, а тези на Mazda Motor Co. поевтиняха с 2,9% до 99 йени. Пазарната капитализация на Sony Corp. намаля с 2,1% до 1 025 йени за акция.

Китайският индекс Shanghai SE Composite загуби 0,7% до 2 289,79 пункта, след като стана ясно, че цените на пътническите автомобили в страната са се понижили с 1,7% през май, което е най-голям спад за последните 13 месеца.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,4% до 18 872,56 пункта, като акциите на автопроизводителя Brilliance China Automotive Holdings Ltd. поевтиняха с 2,6% до 7,51 хонконгски долара, а тези на най-голямата публично търгувана китайска компания за търговия с автомобили Zhongsheng Group Holdings Ltd. понижиха стойността си с 3,6% до 10,70 хонконгски долара.

„Производителите надценяват автомобилите в период, когато търговците са настроени песимистично по отношение на перспективите за продажби", заяви Чън Сяодун, ръководител на поделението за наблюдение на цените на автомобилите в китайската Национална комисия за развитие и реформи.

Пазарната капитализация на оператора на пристанищни съоръжения Cosco Pacific Ltd. се сви с 1,3% до 9,86 хонконгски долара за акция, но тази на Agile Property Holdings Ltd. нарасна с 3,6% до 9,90 хонконгски долара за акция.

Тайванският индекс Taiex се понижи с 0,7% до 7 072,08 пункта, а в Южна Корея KOSPI отстъпи също с 0,7% до 1 854,74 пункта, като пазарната капитализация на Samsung Electronics Co. намаля с 1%, а тази на LG Electronics Inc. се сви с 2,8%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 прибави 0,2% до 4 972,88 пункта, след като днес борсите подновиха работа след удължения с национален празник уикенд.

Стойността на акциите на Qantas Airways Ltd. скочи с 11% до 1,08 австралийски долара, след като най-голямата авиокомпания в страната нае банкери, които да ѝ помогнат да се подготви за противопоставяне на евентуално поглъщане след загубата на 1 млрд. австралийски долара от пазарната си капитализация през миналата седмица.

„Испания ще остане в центъра на вниманието за няколко дни, докато пазарите разгледат всеки възможен резултат и последица за останалите бедстващи държави от еврозоната“, заяви Джордж Бубурас, ръководител на инвестиционната стратегия в подразделението за управление на активите в мелбърнския филиал на швейцарската банка UBS AG. „Ще има нужда от още защитни стени за останалите страни от региона“, добави той.

Пазарната капитализация на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. обаче намаля с 0,6% до 31,72 австралийски долара, а тази на най-големия ѝ австралийски конкурент Rio Tinto Group се сви с 1,7% до 54,65 австралийски долара, след като цената по фючърсите върху медта се понижи, а петролът продължи да поевтинява за четвърти пореден ден.

Процесът бе подпомогнат от изказването на министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими, че организацията на страните-износителки на петрол може би има нужда от по-висока производствена квота.

В Индонезия Jakarta Composite се понижи с 0,35% до 3 852,58 пункта, но сингапурският индекс FTSE Straits Times спечели 0,3% до 2 797,08 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 12.06.12 г.
fallback
Още от Азия виж още