fallback

Фабричното производство в Китай отслабва

Много анализатори вярваха, че Китай е на път да осъществи „меко приземяване“, докато серия разочароващи данни не охлади техните очаквания

11:40 | 01.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Важен показател за производствения сектор в Китай рязко се понижи, увеличавайки натиска върху правителството да предприеме по-решителни мерки в подкрепа на забавящата се икономика, съобщава Financial Times.

Официалният индекс на мениджърските поръчки (PMI) се понижи до 50,4 пункта през май – най-ниското ниво от 5 месеца - от 53,3 пункта през април.

Въпреки че за 6-ти пореден месец PMI е над нивото от 50 пункта, което означава, че бизнес активността нараства, понижението му илюстрира явно забавяне на икономическия растеж.

Много анализатори вярваха, че Китай е на път да осъществи „меко приземяване“, докато серия разочароващи данни през април не охлади техните очаквания.

Последните данни за PMI вероятно ще засилят тези опасения. Подиндексът за промишлената продукция се е понижил с 4,3 пункта до 52,9, докато този за поръчките е изгубил 4,7 пункта до 49,8 - знак за тяхното свиване.

„Чувствителният спад при новите поръчки означава, че бизнес активността ще се понижи, а икономическият растеж ще се забави“, казва Дзън Ликун, икономист на Development Research Center.

Миналата седмица китайският премиер Уън Дзябао заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет – коментар, който беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

По-късно обаче държавната информационна агенция Синхуа обяви, че правителството няма планове за прилагане на нови стимули.

Официалният китайски PMI се представя по-добре от подобен индекс на HSBC, който през май вероятно се е понижил до 48,7 пункта от 49,3 пункта през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още