fallback

Азиатските борси живнаха след ангажимента на Китай за подкрепа на растежа

Все по-малко инвеститори продават акции, но ценните книжа не са достатъчно евтини, за да се появят купувачи, коментира анализатор

15:08 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето основни азиатски индекси спряха низходящото си движение от миналата седмица, довело до най-голям седмичен спад за последните 6 месеца, след като китайският премиер Уън Дзябао заяви, че страната ще се концентрира повече върху подкрепата на икономическия ръст, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,2% до 112,81 пункта, като около 5 акции в него поскъпнаха спрямо всеки 4, които понижиха стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,3% до 8 633,89 пункта, а акциите на производителя на промишлени роботи Fanuc Corp. прибавиха 1,5% към стойността си до 13 050 йени, след като вестник Nikkei съобщи, че компанията ще разшири с 30% производствения си капацитет за оборудване за контрол на механизирани инструменти, без да посочва източник на информацията.

Уън обеща, че „ще има подкрепа за пазара, когато видим ясни признаци“, че има нужда от подкрепа за ръста, заяви Шинтаро Такеучи, мениджър на инвестиционно портфолио в Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co. „Акциите поевтиняват и по-малко хора продават, но не са и достатъчно евтини, за да се появят купувачи“, добави той.

Пазарната капитализация на регионалната банка Hokuhoku Financial Group Inc. нарасна с 6,1% до 122 йени за акция, след като тя обяви, че ще изкупи обратно до 2,15% от акциите си в обращение, но тази на производителя на микроконтролери, използвани в автомобилостроенето, Renesas Electronics Corp. потъна с 10% до 269 йени за акция, след като Goldman Sachs Group Inc. понижи оценката си за акциите ѝ.

Китайският индекс Shanghai SE  Composite се повиши с 0,2% до 2 348,30 пункта, след като Уън намекна, че монетарната политика може да бъде разхлабена допълнително, след като инфлацията се забави.

„Трябва да продължим да осъществяваме активна фискална политика и предпазлива монетарна политика, като отдаваме по-голям приоритет на поддържането на ръста“, каза той по време на пътуване до Ухан, административният център на провинция Хъбей.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,2% до 18 922,32 пункта, като акциите на най-голямата европейска банка според пазарната капитализация HSBC Holdings Plc загубиха 1% от стойността си до 63,10 хонконгски долара.

Пазарната капитализация на производителя на влакови мотриси CSR Corp. обаче скочи с 6,8% до 5,79 хонконгски долара, след като 21st Century Business Herald съобщи, че китайското министерство на железниците е получило кредитна линия от над 2 трилиона юана (316 млн. щатски долара), което показва, че инфраструктурните проекти в сектора могат да бъдат възобновени.

Тайванският индекс Taiex спечели 0,6% до 7 192,23 пункта, а в Южна Корея KOSPI прибави 0,9% до 1 799,13 пункта, но акциите на производителя на химикали OCI Co. понижиха стойността си с 4,4% до 194 000 вона, след като тя обяви, че се отказва от плановете си за изграждането на два завода за полисиликон в страната заради задълбочаващата се финансова криза в Европа, засегнала производството на слънчеви батерии.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,7% до 4 073,62 пункта, като това е първа печалба за индекса за последните 5 сесии.

Акциите на BHP Billiton Ltd. прибавиха 2% към стойността си до 32,10 австралийски долара, след като на 18 май RBC Capital Markets съобщи, че най-голямата добивна компания в света може да започне ново обратно изкупуване на акции след свиването на плана си за инвестиции на стойност 80 млрд. долара за следващите 5 години, обявено през миналата седмица.

В Индонезия Jakarta Composite загуби 1% до 3 940,11 пункта, но сингапурският индекс FTSE Straits Times нарасна с 0,4% до 2 790,16 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още