fallback

Марк Фабер: Забравете Гърция, най-големият риск за световната икономика е Китай

Прогнози за забавяне на растежа в Китай обявиха днес Китайски държавен институт и анализатори на американската банка Goldman Sachs

14:13 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Забравете Гърция, чиято икономика е незначителна, Китай е най-големият риск за световната икономика, заяви Марк Фабер, редактор и издател на доклада Gloom, Boom and Doom, пред CNBC.

“Мисля, че най-големият риск всъщност е Китай, защото ако разгледате Гърция, нейната икономика е незначителна“, каза Фабер. „Да, те дължат пари, но пазарът е наясно, че това е фалит“, добави той.

По думите му Европейската централна банка ще бъде в състояние да подкрепи Гърция и европейските данъкоплатци ще платят тази сметка.

От друга страна, забавянето в Китай, втората по големина икономика в света, ще има голямо отражение върху цените на промишлените суровини, твърди инвеститорът.

„Това ще има огромно влияние върху страни като Бразилия, върху Близкия Изток, Централна Азия, Африка и Австралия в този ред, така че страните от тези региони могат също да изпитат съществено забавяне на растежа“, смята той.

Фабер, който точно предвиди краха на фондовия пазар през 1987 г., а в по-близкото минало прогнозира корекцията на фондовия пазар от август миналата година, изтъкна, че китайската икономика зависи до голяма степен от капиталовите разходи, а те са силно волатилни и имат силен мултипликационен ефект върху икономиката.

Забавяне в Китай би се отразило болезнено върху ръста на световния брутен вътрешен продукт, тъй като в момента е с най-голям единичен принос в световния икономически растеж, обявиха през тази година от Международния валутен фонд. Оттам уточниха, че делът на китайския БВП в световния се очаква да достигне 31% за периода 2010-2013 г. при едва 8% през 80-те години на ХХ век.

Фабер, чието инвестиционно портфолио е концентрирано в Азия, заяви в края на миналата година, че някои сектори от китайската икономика вече са в рецесия.

Данните през тази година обаче сочат, че китайската икономика се забавя, а не пропада. За първото тримесечие страната регистрира най-бавния си ръст от почти 3 години, като брутният вътрешен продукт се разшири с 8,1%.

Част от експертите обаче насочват вниманието към други данни като производството на електроенергия и железопътните превози, откъдето се появяват сигнали, че забавянето в китайската икономика е по-сериозно, отколкото сочат данните за БВП.

Според Фабер докато опасенията за световната икономика натежават върху пазарите, борсовите индекси „много трудно“ биха успели да повторят достигнатите през април върхове.

Той обаче добави, че очаква краткосрочно възстановяване на предишните нива в рамките на 5%. „Ще закрия късите си позиции през следващите 10 дни, тъй като смятам, че пазарът е близо до достигането на междинно дъно, от което ще започне възстановяване“, подчерта инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още