fallback

Азиатските борси с най-голям спад от началото на годината

Пазарите и икономиките в Азия са оставени на милостта на износа, коментира анализатор

14:36 | 16.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Азиатските борси регистрираха повсеместни понижения, а регионалният индекс записа най-голямата си загуба от началото на годината, след като стана ясно, че в Гърция ще бъдат проведени нови избори, което увеличи опасенията, че страната може да напусне еврозоната и да провали опитите за сдържане на дълговата криза в региона, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 2,6% до 114,18 пункта, което е най-голям спад в рамките на една сесия от ноември 2011 г., а над 7 акции в него понижиха стойността си спрямо всяка, която поскъпна.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,1% до 8 801,17 пункта, въпреки че поръчките за машиностроенето през март на месечна база са намалели в по-малка степен от очакваната от анализаторите, като акциите на Nissan Motor Co. загубиха 2,2% от стойността си до 752 йени.

„Азиатският пазар е в клещите на световните събития, тъй като чуждестранните инвеститори избягват рисковите активи и закриват позиции като цяло“, заяви Наоки Фудживара, главен мениджър за финансирането в Shinkin Asset Management Co. в Токио. „Гръцкият проблем остава тясното място в процеса. Докато не видим резултатите от изборите, е трудно да се заеме активна позиция“, добави той.

Пазарната капитализация на Hiroshima Bank Ltd. и на Hokuhoku Financial Group Inc. се срина с по 9,1%, съответно до 280 йени за акция и 120 йени за акция, след като стана ясно, че акциите им ще бъдат извадени от национален индекс от 31 май.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 1,2% до 2 346,19 пункта, а в Тайван Taiex загуби 2,2% до 7 234,57 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се срина с 3,2% до 19 259,83 пункта, навлизайки в корекция, след като изтри над 10% от стойността си напоследък. Акциите на веригата магазини за мъжко облекло Esprit Holdings Ltd. поевтиняха с 5,5% до 13,30 хонконгски долара, а тези на най-голямата китайска компания за добив на мед Jiangxi Copper Co. понижиха стойността си с 6% до 15,98 хонконгски долара.

Пазарната капитализация на китайския производител на торове Sinofert Holdings Ltd. намаля с 5,9% до 1,44 хонконгски долара за акция, което е най-ниското ими ниво от декември 2005 г., след като бе обявено, че и неговите акции ще бъдат извадени от национален индекс.

В Южна Корея KOSPI изтри 3,1% до 1 840,53, навлизайки също в корекция.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 2,4% до 4 165,53 пункта, като акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. загубиха 4,1% от стойността си до 32,49 австралийски долара заради понижаващите се цени на металите.

„Докато напрежението в Европа нараства, нужна е още една мини-криза преди политиците да се задействат, а още не сме навлезли в нея“, заяви Андрю Пийс, главен инвестиционен стратег за азиатско-тихоокеанския регион в Russell Investment Group в Сидни. „Пазарите и икономиките в Азия са оставени на милостта на износа“, добави той.

Пазарната капитализация на Toll Holdings Ltd. се срина с 15% до 4,73 австралийски долара за акция, след като компанията обяви печалба преди данъци и лихви за финансовата година, приключваща в края на юни, останала под очакванията на анализаторите.

В Индонезия и Сингапур основните индекси регистрираха спад от 1,6%, а акциите на Olam International Ltd. поевтиняха с 11% до 1,78 сингапурски долара, след като компанията обяви спад на тримесечната печалба на годишна база от 23%, на фона на намаляващо търсене на ориз, какао и кафе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още