fallback

България и Катар планират съвместни проекти за 100 млн. евро

Очакват се инвестиции в областта на недвижимите имоти, туризма, минното дело и други сектори от икономиката

16:10 | 15.05.12 г. 1

Визитата на българската делегация в Катар в края на март се оказа изключително успешна за активизиране на двустранните отношения    Снимка: БТА

Инвестиционни проекти за 100 млн. евро се очаква да бъдат реализирани от български и катарски компании в областта на недвижимите имоти, строителоството, минното дело, туризма и др. сектори от икономиката.

Това е записано в проекта за рамково споразумение между България и Катар, което предстои да бъде подписано на правителствено ниво при предстоящото посещение на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани в България. Визитата е насрочена за 17 май, съобщиха от правителствения пресцентър.

Очаква се съвместните проекти да бъдат започнати в рамките на една година.

При предстоящата визита се очаква да бъдат подписани и меморандуми за сътрудничество с катарската компания "Катари диар" в областта на недвижимите имоти и в областта на туризма и хотелиерството с държавното дружество "Катара Хоспиталити".

Българската страна очаква да привлече инвестиции и в минното дело. За целта ще бъде сключен меморандум за 

сътрудничество, който от страна на азиатската държава ще бъде подписан от Qatar Mining Company.

С меморандума България ще предостави на Qatar Mining Company право за извършване на финансови, правни, технически, търговски и други проучвания, необходими за предложените от българската страна проекти за инвестиции в минното дело, поясниха от правителствения пресцентър.

По този начин ще се създадат реални предпоставки за привличане на катарски инвестиции в България, се посочва в прессъобщението на МС.

Предвижда се да бъдат парафирани и документи за съвместна дейност в областта на здравеопазването и културата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още