fallback

FAO прие директиви за регулиране на покупките на земи в света

Държавите трябва да вземат предпазни мерки срещу евентуални рискове от транзакции в голям мащаб при поземлени сделки, препоръчват от агенцията към ООН

20:14 | 11.05.12 г. 1

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) прие директиви за регулиране на покупките на земи в света, заяви говорителят ѝ Джордж Курус, цитиран от AFP.

Курус изтъкна, че одобрението е било единодушно.

Документът от около 40 страници, част от който е разпространен в интернет, е изработен след месеци на съгласуване между държавите, частния сектор, гражданското общество и международните организации.

Масовото изкупуване на земеделски земи, особено в Африка и Азия, предизвиква полемика от няколко години, защото лишава местното население от достъп до земята и природните ресурси.

В документа FAO препоръчва държавите да взимат предпазни мерки срещу "евентуални рискове от транзакции в голям мащаб при поземлени сделки". Те трябва да постановят прозрачни правила за мащаба, предела и естеството на разрешените транзакции в поземленото право и да определят какво представлява на тяхна територия транзакция в голям мащаб при поземлени сделки, отбелязва FAO.

Това са директиви с факултативно приложение, целящи да изложат международно признати принципи и норми, за което неправителствени организации изразиха съжаление след приемането на документа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още