fallback

Забавянето на китайската икономика се задълбочава през април

Излязоха по-слаби данни за производствения сектор и продажбите на дребно, инфлацията също продължава да намалява

12:12 | 11.05.12 г. 2

Китайската икономика дава неочаквани признаци за забавяне през април, предаде Ройтерс. Днес излязоха по-слаби от очакваното данни за производствения сектор, продажбите на дребно и потребителските цени.

Индустриалното производство на Китай през април е отбелязало най-бавния си годишен ръст от три години насам. Статистиката в Пекин съобщи, че секторът е отбелязал повишение от 9,3%, което е най-слаб резултат от май 2009 г.

Ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 14,1% на годишна база, което е най-слабото им увеличение от 14 месеца, показват още данните.

Забавя се и растежът на инвестициите през първите четири месеца на годината. Отчетено е повишение от 20,2%, което е най-бавно увеличение от декември 2002 г.

Ръстът на инвестициите в сектора на имотите през април е бил само 9,2%, най-слаб от ноември 2009 г.

Средно за първите 4 месеца от годината е регистрирано повишение на инвестициите в имоти от 18,7%.

Годишната инфлация в Китай през април е била 3,4%, което почти съвпада с очакванията на анализаторите. За сравнение през март беше отчетен ръст на потребителските цени в страната от 3,6%.

Забавянето при ръста на потребителските цени вероятно ще даде на Пекин повече възможности за разхлабване на монетарната политика, така че да се подпомогне възстановяването на икономиката и да се преодолее забавянето на растежа.

През април се е забавило и увеличението на цените на храните в Китай, което най-много тревожи и политиците, и хората в страната. През месеца е регистриран годишен ръст на цените на храните от 7%, докато през март повишението беше 7,6%.

„Данните показват, че забавянето на икономическия растеж на Китай ще продължи и през второто тримесечие“, коментира Дариуш Ковалчук, икономист от Credit Agricole-CIB в Хонконг.

„Това увеличава натиска върху правителството да засили политиките си за стимулиране на икономиката. Особено като се има предвид по-ниската инфлация, смятам, че има място за допълнителни монетарни облекчения“, посочва експертът.

Пекин започна постепенно да „отваря“ и да прави „фина настройка“ на икономиката на страната от есента на миналата година. Тогава се забелязаха първите признаци на забавяне на търсенето на най-големия експортен пазар за Китай – еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още