fallback

Повечето азиатски борси приключиха седмицата в минорен тон

Част от инвеститорите се разочароваха, че Китай не продължава да понижава изискванията за банковите резерви, коментира анализатор

13:34 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето основни азиатски индекси регистрираха спадове в последната сесия за седмицата, а регионалният се понижи максимално за последните 2 седмици, след като австралийската централна банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на страната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, без участието на японските индекси, се понижи с 0,7% до 439,08 пункта, воден от акциите на компаниите от енергетиката, като около 4 акции в него поевтиняха спрямо всеки 3, повишили стойността си. Индексът все пак спечели 0,4% за седмицата, като това е първият му ръст от 5 седмици.

Борсите в Япония почиват и днес заради празниците в страната.

Китайският индекс Shanghai SE Composite напредна с 0,5% до 2 452,01 пункта на фона на спекулации, че правителството може да предприеме действия за избягване на по-нататъшно икономическо забавяне, а в Тайван Taiex спечели също 0,5% до 7 700,95 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,8% до 21 086,00 пункта, като акциите на най-голямата местна строителна компания Sun Hung Kai Properties Ltd. загубиха 1,8% от стойността си до 92,60 пункта след съобщение, че бившият председател на борда на директорите ѝ Уолтър Куок е арестуван в рамките на разследване срещу нейния високопоставени мениджъри, включително двамата му братя.

Пазарната капитализация на добивната компания Gloucester Coal Ltd. намаля с 1,3% до 7,50 хонконгски долара за акция, а тази на конкурентите им от China Coal Energy Co. се сви в същия порядък до 8,84 хонконгски долара за акция заради спекулации, че цената на въглищата ще се задържи на достигнатото 18-месечно дъно.

„Световният ръст изглежда донякъде по-бавен, тъй като ситуацията в Европа не се подобрява“, заяви Кием До, ръководител на отдела за стратегия за активите в хонконгския филиал на Baring Asset Management Asia Ltd. „Някои инвеститори се разочароваха, че Китай не продължава да понижава изискванията за банковите резерви“, добави той.

Акциите на производителя на аромати за цигари Huabao International Holdings Ltd. потънаха със 7% до 3,70 хонконгски долара след подновяването на търговията с тях, прекратена на 25 април. Тогава Anonymous Analytics обявиха, че компанията „публикува абсурдно висок марж на печалба, която според източници от бранша е непостижима“.

В Южна Корея KOSPI отстъпи с 0,3% до 1 989,15 пункта, като акциите на най-големия производител на мобилни телефони в света според продажбите Samsung Electronics Co. понижиха стойността си с 2,9% до 1,36 млн. вона, а тези на най-големия автопроизводител в страната Hyundai Motor Co. поевтиняха с 3,2% до 257 000 вона. Вчера Samsung представи новия си смартфон Galaxy S3

Австралийският индекс  S&P/ASX 200 изтри 0,7% до 4 396,04 пункта, след като централната банка на страната понижи прогнозата си за икономическия ръст до 3% от досега прогнозираните 3,5%, позовавайки се на по-слабите пазари на труда и на жилища. Акциите на Billabong International Ltd. понижиха стойността си с 1,2% до 2,51 австралийски долара. 

В Индонезия и Сингапур индексите загубиха между 0,2% и 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още